Полезни съвети за пържене във фритюрник

Полезни съвети за пържене във фритюрник

Когато пържите продукти във фритюрник, не напълвайте цялата кошничка, тъй като това намалява температурата на мазнината, особено ако продуктите са от фризера. Така продуктите започват да поемат мазнината, вместо да се пържат равномерно в нея.

Когато пържите замразени продукти, от бързото изпаряване на водата в тях мазнината внезапно започва да кипи. За да избегнете това, слагайте много малки порции от замразените продукти, не повече от половин кошничка.

Ако фритюрникът няма микрофилтър за мазнина, можете да я изчистите сами. Излейте мазнината в съдинка, поставете филтрираща хартия на дъното на кошничката или сгъната на четири марля и през нея прецедете мазнината, а след това я върнете обратно във фритюрника.

За да освежите мазнината, загрейте я и пуснете в нея ситно нарязани кисели ябълки. Те пречистват мазнината, като я лишават от лошата й миризма и вкус. След това мазнината се прецежда и може отново да се използва.

За пържене най-подходящи са старите, пълни с нишесте картофи, младите картофи са прекалено воднисти за тази цел. При нарязването на картофките дебелината на парченцата трябва да е горе-долу еднаква.

Когато пържите панирани продукти, ще запазите мазнината чиста, ако на дъното на кошничката поставите хартиен филтър, преди да я напълните.

За да не залепват продуктите за дъното на кошничката, пускайте ги един по един, за да се запържат леко, докато паднат на дъното й. Това се отнася за панирани продукти.

Полезни съвети за пържене във фритюрник

Картофен чипс се прави, като нарежете картофите на кръгчета, които са много тънки. Пържат се на 160 градуса за около десет минути. След това мазнината се загрява на 190 градуса и чипсът се пържи още две минути. Чипсът се вади и се отцежда върху хартия, след което се соли и се сервира.

Панираните гъбки се правят лесно – измиват се само шапките на печурките, подсушават се със салфетка и се топват в смес от 100 грама брашно, 1 жълтък, щипка сол, 150 мл прясно мляко, 1 чаена лъжичка олио, разбитият белтък се добавя накрая. Пържат се 8-10 минути на 170 градуса. Отцежда се върху хартия и се поднася с майонеза, освежена с капки лимонов сок.

Филето от бяла риба става хрупкаво и вкусно в бирена панировка. Четиристотин грама филе се реже на порции и се посолява, парчетата се потапят в панировка от 150 грама брашно, 1 яйце, щипка сол, 150 мл бира, 1 супена лъжица олио. Пържат се 5-7 минути на 160 градуса.

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати