Mинералите в човешкия организъм

Mинералите в човешкия организъм

Минералите в човешкия организъм са изключително важни за правилното му функциониране. Ако е лишен от тях, организмът няма да може да абсорбира хранителните вещества и съответно да елиминира отпадъците.

Желязо – то е необходимо за производството на хемоглобин и транспортирането на кислород до клетките. Източници на желязо са червено месо, яйца, спанак, зърнени храни, черен дроб.

Мляко

Калций – той е изключително важен за правилното функциониране на нервите и мускулите. Подпомага запазването на здравите кости и зъби. Източници – сирене, кисело и прясно мляко, бяло брашно, сардини.

Йодът поддържа нормалните функции на тялото ни. Необходим е за синтеза на хормоните, които контролират скоростта на обмяната на веществата. Източници на йод са морските и зърнените храни, птици, сол, млечни продукти.

Медът е необходим за синтеза на протеини и обмяната на желязото. Има участие в пигментацията на косата, очите и кожата. Източници – морска храна, ядки и черен дроб.

Цинкът се съдържа във всички части на организма. Необходим за правилното функциониране на имунната и репродуктивната система. Важен е за вкуса и заздравяването на раните. Източници на цинк са октопод, зелени зеленчуци, телешко и свинско месо.

Зеленчуци

Магнезият е важен за развитието на скелета и правилната функция на нервите и мускулите. Източници – морски храни, зелени зеленчуци, хляб, ядки.

Манганът е ценен за изграждането на здрави стави и кости и нормалната репродуктивна дейност. Негови източници са плодовете и зеленчуците.

Калият подпомага контрола на обмена на течностите и алкално-киселинния баланс. Жизнено необходим за правилната функция на сърдечния ритъм и нервите. Съдържа се в месото, плодовете и зеленчуците, най-вече в бананите.

Хромът е ценен за метаболизма на захарта. Подобрява ефективността на инсулина. Източници на хром са бирената мая и яйченият жълтък.

Хлорът контролира водния баланс и равновесието на електролитите. Важна съставна част е на стомашната киселина. Източници на хлор са птици, месо, риба и млечни продукти.

Фосфорът участва в зъбите и костите. Необходим е за освобождаването на енергия от организма. Източници на фосфор са млечните продукти, месо, риба.

Риба

Селенът е важен за много антиоксидантни ензими. Необходим е за имунната система. Източници на селен са зърнени продукти, риба и месо.

Сярата поддържа кислородното равновесие, грижи се за състоянието на кожата, косата и ноктите. Източници – фасул, зеле, яйца, риба, говеждо месо.

Ванадий – той предпазва от сърдечни пристъпи и спира образуването на холестерол в кръвоносните съдове. Източник на ванадий е рибата.

Молибденът помага за обмяната на мазнините и въглехидратите и доброто общо състояние. Негови източници са тъмнозелените листни зеленчуци, бобови растения, житни храни.

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати