Ново 20: пица срещу рак на простатата

Пица

Загърбвайки досегашните писания и разбирания, че пицата е бомба от калории и е не само враг номер едно на стройната фигура, а и убиец на нормалните нива на холестерол, ще ви съобщим, че традиционната пица по италианска рецепта може да предпази мъжете от развитие на рак на простатата… Или поне така твърдят американски учени.

Според ново изследване на учени от Университета в Лонг Айлънд, САЩ, магическата целебна сила на пицата в борбата със заболяването се криела в соса, който се използва при приготвянето на традиционната италианска пица, а именно - във вълшебниците домати и риган.

Народната медицина споменава ригана, като лечебна билка макар че ние сме свикнали да го използваме като ароматна подправка. Активна съставка на ригана е съединението карвакрол, което е в състояние да спре растежа на опасните ракови образувания.

След изследвания на специалисти, станало ясно, че точно това съединение води до саморазрушението на раковите клетки.

Сам по себе си риганът е често използвана подправка в италианската кухня и в кулинарните специалитети на други страни. Риганът оказва спазмолитично и дезинфекционно действие, влияе върху функциите на стомаха и жлъчната секреция. В се крият много витамини, желязо, манган, фибри, витамин Е.

Горещият съвет на майстор готвачи и гастрономи е да влагате повечко риган не само в приготвянето на пици и паста, но и в салати, омлети и дори меса.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати