Подправките при бременност

Бременност

Бременността е период, през който подправките нямат място в менюто на жената. Това е така или защото бъдещата майка не ги понася, или лекарите съветват да не се прекалява с някои от тях – като пикантните подправки например.

Установено е, че прекалено лютите или солени ястия не са подходящи за бременни жени. Зелените подправки обаче са изключително полезни, защото успокояват стомаха, подпомагат храносмилането и повишават тонуса.

Важно за бременните е да предпочитат подправките, които са минали термична обработка. Не бива да употребяват готови смески от подправки, защото те съдържат много сол. Трябва да знаят, че сушените подправки са много по-концентрирани от тези, които са в суров вид.

Не се препоръчва консумацията на магданоз през първото тримесечие на бременността. През следващите месеци той може да се добави към ястията, но само в умерени количества. Магданозът засилва притока на мляко след раждането.

Копър

Копърът е богат на много витамини и микроелементи, които са необходими на бъдещите майки, но трябва да се приема в ограничени количества. Той е изключително подходящ след бременността, защото както магданоза засилва притока на мляко и успокоява коликите на бебето.

Дафиновият лист трябва да се избягва през деветте месеца, защото в големи количества предизвиква съкращаване на матката.

Според индийките, ако бременната консумира редовно куркума, бебето ще бъде с чудесна лъскава кожа. Куркумата е натурален аналгетик, но и с нея трябва да се внимава, защото притежава отводняващ ефект.

Кориандърът ободрява, премахва киселините и подобрява храносмилането. Има лек отводняващ ефект. Той действа чудесно срещу умората, характерна за бременните жени.

Джинджифил

Настойката от корен на джинджифил помага срещу сутрешното гадене, характерно за първото тримесечие на бременността. Джинджифилът се бори с настинки, засилва имунитета, извежда токсините и подобрява храносмилането.

Канелата не бива да се употребява по време на бременност, защото има негативно действие върху матката.

Чесънът също трябва да се консумира внимателно, тъй като може да предизвика контракции на матката.

Черният пипер тонизира и подобрява храносмилането, но не се препоръчва на бременни жени с язва или гастрит.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати