Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни при мигрена

Храни при мигрена

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Мигрена

Мигрената се характеризира с пристъпи на силно главоболие, най-често от едната страна на главата, които са съпроводени от гадене и понякога повръщане.

По-рядко тези пристъпи се съпровождат от изтръпване на различни части на тялото. Причините за мигрената понякога се крият в нарушение на храносмилането, в неправилно хранене, в различни заболявания на черния дроб, както и в психическа преумора.

В началото на пристъпа настъпва силен спазъм на кръвоносните съдове на главни мозък, следван от рязко разширяване на кръвоносните съдове.

Както спазмите, така и разширяването на съдовете предизвикват раздразване на рецепторите в стените на кръвоносните съдове и така възниква главоболието.

Фрещове

За да се предпазите от мигренозни пристъпи ще ви помогне балансираното хранене. Като начало ще се наложи един-два дни да погладувате, за да пречистите организма си от токсини.

Може да пиете само сокове от прясноизцедени плодове и зеленчуци – от краставици, портокали, грейпфрут, грозде, моркови, червено цвекло, целина, спанак, лимон.

След това два дни трябва да се храните само с плодове и едва след това да започнете да се храните балансирано. Хранете се по пет-шест пъти дневно, на малки порции.

Никога не преяждайте. Ако пристъпите на мигрена са чести, намалете продуктите от животински произход и увеличете продуктите от растителен произход. Наблегнете и на ядките.

Ако страдате от мигрена, наблегнете на кисело мляко и сирене. Преди лягане изпивайте чаша айрян. Заменете животинските мазнини с такива от растителен произход.

Много полезен продукт при мигрена е медът, а захарта трябва да се намали или да се замени изцяло с мед. От менюто си трябва да изхвърлите консервираните продукти.

Препоръчва се употребата на сусам, както и на орехи. Те съдържат ценни мастни киселини, чиято липса е причина за възникването на главоболие.

Ценни продукти при мигрена са мазната риба, пилешкото месо, лененото и ореховото олио, зехтинът, пълнозърнестият хляб, карфиолът, морковите, червеното цвекло, брюкселското зеле, броколите, спанакът, ряпата, тиквата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest