Дълголетието на японците

Дълголетието на японците

В страната на Изгряващото слънце има най-малко затлъстяване (около 3%) и най-много столетници. Заради начина им на живот и храната, която консумират, в Япония живеят доста повече от средния европеец.

На японския остров Окинава живеят най-много столетници. Освен, че има много възрастни хора (над 107 години), те са в добро здравословно състояние и в много добра форма за възрастта си.

Всичко това се дължи на суровините, с които се хранят. Японците залагат много на риба и ориз. За азиатската кухня са характерни и зеленчуците, както и различните морски дарове и не на последно място чаят.

Има няколко съвета, които дълголетниците дават и които те самите спазват:

1. Не трябва да се преяжда. Както твърди българската поговорка – „Стани от масата тогава, когато ти е най-сладко”. Умереното хранене, тоест това в нормални и умерени количества, е изключително важно за дългия живот.

2. Трябва да се движим. Движението е живот – японците ходят много пеша и в свободното си време спортуват. Всички сме чували за японските бойни изкуства. Каратето е създадено именно на Окинава.

3. Риба и морски дарове – една от основните храни в Япония. Рибата е предпочитана пред месото и присъства на трапезата им всеки ден.

4. Зеленчуци – те определят 70% от трапезата на японците, останалите 30% са риба, ориз, соя и чай.

5. Спокоен живот – може би това е най-трудната за постигане част. Японците се отдават на релаксиране и чести разходки. Не позволяват стресът да ги погълне изцяло.

Японското дълголетие е изследвано в продължение на години. На нашите ширини подобен начин на живот може и да не се отрази добре, особено различията в кухнята.

Свикнали сме да се храним с месо и да го изключим напълно от менюто си би било рязка промяна, която не е препоръчителна.

Ако имате желание да се храните здравословно, като японците, по-добре се посъветвайте с лекар, преди да започнете такъв вид диета.

Рейтинг

5 4
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
хранаааааа
хранаааааа
30.08.2014 22:56
По добре мъртав и сит от колкото гладен и жив. Хубавата храна и правилният начин на живот ни удължават живота и мизерното ни съществуване
0
1