Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашна ферма за кълнове

Домашна ферма за кълнове

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Кълнове

Смята се, че кълновете са най-пълноценната храна. Отглеждайки си ги вкъщи, ние създаваме биопродукт, който е безвреден за околната среда, заради спестените пестициди и торове.

Не са необходими много усилия, само за няколко дни можем да си направим достатъчно количество кълнове. Те зареждат с енергия, доставят много ензими и подмладяват.

Хубавата новина е, че кълновете могат да се направят от почти всичко.

Най-разпространените кълнове са от:

- елда, ечемик, жито, ръж;

- соя, леща, нахут, китайски боб

- броколи, моркови, зеле, лук, ряпа

- рукола, люцерна, синап, ленено семе, крес

- бадеми, тиквени семки, слънчогледово семе

Съществуват няколко варианта за получаване на кълнове, в зависимост от семената. Има семена, които са слуз образуващи и такива, които не са. Към първите спадат руколата, креса, латинката, синапеното семе. Те не могат да покълнат по стандартния начин, защото известно време след потапянето им във водата, те се слепват, а водата става като желе.

Кълнове

Всички други семена покълват по обикновения начин като първо трябва да се измият. След това се поставят в подходящ съд и се налива вода, която е от 2 до 5 пъти повече от нивото на семената. Оставят се да престоят за един ден.

След това семената се отцеждат и се чака да покълнат. Сутрин и вечер трябва да се измиват, а водата трябва да се отцежда много добре. Съдът трябва да се държи на тъмно място, а когато нарасне може да се постави на място без пряка слънчева светлина.

Един от най-известните методи за покълване е чрез буркан с марля. Вземете стъклен буркан и с помощта на ластик поставете марля на гърлото му.

Чрез марлята бързо и лесно ще отцеждате водата. Когато семената са по-дребни, навийте марлята на няколко пласта, а когато са по-едри не я използвайте и просто ги придържайте с ръка, докато изсипвате водата.

Ако искате да си направите от слузообразуващите кълнове, то методът е с почва или марля. В тарелка сложете марля на няколко пласта и отгоре сложете семената. Залейте ги с вода.

В следващите дни ги поддържайте съвсем леко влажни. Когато се покажат неразтворени листенца, сложете кълновете на място, където няма силна слънчева светлина. Когато са готови с малка ножичка ги изрежете близо до основата им.

Принципът с почва е същия, но вместо марля се разстила торфена смес или почва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Людмил
Людмил
28.11.2013 20:04
Домашна ферма за поници може да се купи от
Ние имаме такава от 5 години.
0
0
Наньо
Наньо
13.08.2013 21:37
Както са показани на снимките и според предложената технология, това не са кълнове а ПОНИЦИ.
Кълновете са с дължина-1,5--2,5 мм.
И двата вида са много полезни, но кълновете притежават по-голяма биологична сила според диетолозите и йогите.
1
1