В света на кулинарията има няколко неща, които са „връх” на върховете. Оризът и неговото разделяне на зрънца със сигурност не е от тях, но пък постоянното слепване е неприятно за естетичния вид на ястието.
Има една технология, която действа безотказно и оризът става като за списание. Отнема малко повечко време, но като всяко нещо, което искаме да стане перфектно и това изисква повечко труд. Всъщност проблемът в случая е, че трябва да сте почти постоянно до ориза и до котлона, за да наливате вода и да го наблюдавате.
Каквото и да приготвяте с ориз, ако искате да бъде на отделни зърна, пробвайте тази технология. Не е сложна, но пък оризът става наистина чудесен. Измивате си количеството ориз хубаво и се захващате за работа. Подправките, зеленчуците и миризмичките ги пропускаме – зависи кой какво иска да приготвя, а и те не са предмет на обсъждане.
Технологията е следната:
1. Запържвате ориза за около 3 минути като постоянно го разбърквате.
2. Пригответе си вода в зависимост от количеството ориз, което използвате. Водата, както знаете, трябва да бъде 3 пъти повече от ориза – на 1 ч.ч. ориз се слагат 3 ч.ч. вода.
3. След като оризчето се е запържило леко, започвате да прибавяте водата, но не цялата наведнъж. Наливате само част от нея – колкото да покрие ориза на около сантиметър над него.
4. Разбърквате лекичко и оставяте ориза да поеме цялата течност.
5. След това пак доливате същото количество вода и изчаквате да се поеме. Продължавате по същата процедура докато свърши водата.
Друг вариант е да използвате винаги бланширан ориз, но той има малко по-различен вкус.
Приготвен по технологията по-горе, оризът остава на зрънца, независимо дали е бланширан или е съвсем обикновен, въпреки че се приготвя малко по-бавно. Единственото, което е необходимо, е да сте около печката постоянно, за да не загори оризът.
Ако обичате ориз предлагаме да опитате още:
- пиле с ориз;
- или мляко с ориз;