Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да не ни се слепва оризът

Как да не ни се слепва оризът

Ориз с грах

В света на кулинарията има няколко неща, които са „връх” на върховете. Оризът и неговото разделяне на зрънца със сигурност не е от тях, но пък постоянното слепване е неприятно за естетичния вид на ястието.

Има една технология, която действа безотказно и оризът става като за списание. Отнема малко повечко време, но като всяко нещо, което искаме да стане перфектно и това изисква повечко труд. Всъщност проблемът в случая е, че трябва да сте почти постоянно до ориза и до котлона, за да наливате вода и да го наблюдавате.

Каквото и да приготвяте с ориз, ако искате да бъде на отделни зърна, пробвайте тази технология. Не е сложна, но пък оризът става наистина чудесен. Измивате си количеството ориз хубаво и се захващате за работа. Подправките, зеленчуците и миризмичките ги пропускаме – зависи кой какво иска да приготвя, а и те не са предмет на обсъждане.

Технологията е следната:

1. Запържвате ориза за около 3 минути като постоянно го разбърквате.

2. Пригответе си вода в зависимост от количеството ориз, което използвате. Водата, както знаете, трябва да бъде 3 пъти повече от ориза – на 1 ч.ч. ориз се слагат 3 ч.ч. вода.

3. След като оризчето се е запържило леко, започвате да прибавяте водата, но не цялата наведнъж. Наливате само част от нея – колкото да покрие ориза на около сантиметър над него.

4. Разбърквате лекичко и оставяте ориза да поеме цялата течност.

5. След това пак доливате същото количество вода и изчаквате да се поеме. Продължавате по същата процедура докато свърши водата.

Друг вариант е да използвате винаги бланширан ориз, но той има малко по-различен вкус.

Приготвен по технологията по-горе, оризът остава на зрънца, независимо дали е бланширан или е съвсем обикновен, въпреки че се приготвя малко по-бавно. Единственото, което е необходимо, е да сте около печката постоянно, за да не загори оризът.

Ако обичате ориз предлагаме да опитате още:

- пиле с ориз;

- спанак с ориз;

- или мляко с ориз;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
45
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
CAPESIZE
CAPESIZE
20.10.2013 04:03
Има и съвсем прост вариант. Варите ориза в голямо количество вода, докато се свари.
Измивате го хубаво. И после си правите каквото искате с каквито подправки и вкусове искате. Няма значение какъв сорт е ориза и няма опастност от загаряне. Добър апетит и на хората с диетично хранене.
Това не е измислица, а плод на 20 год. опит в кулинарията!
19
2
Лили
Лили
09.02.2015 18:39
А, олио кога се слага ?
5
1
румен младенов
румен младенов
14.10.2013 19:53
За да не се слепва ориза рецептата е много проста миете ориза докато водата не стане бистра фактически трябва да отстраните нишестето което е във ориза и може да го готвите тогава без да го запържвате Добър апетит.
30
0
Калинов
Калинов
06.09.2015 14:06
Прав е човека
0
0
milka ivanova
milka ivanova
25.05.2015 19:57
Mnogo pravilno!
0
0
Нели
Нели
15.06.2014 08:10
Точно така! Много хубаво измиване докато не потече бистра вода.И задължително да се спазва пропорцията 1 чаша ориз 3 чаши топла вода.Бих добавила още нещо, да не се бърка много,само в началото и се оставя на тих огън, да се похлупи или да се покрие с фолио тавичката, за да може да се задуши.И не на последно място качеството на ориза е много важно.
7
0
Alex
Alex
11.04.2014 20:36
Точно това е процедурата.Браво.
3
3
Калинов
Калинов
05.03.2014 18:34
Това е начинът за перфектен ориз!Браво колега.
6
1
Маркова
Маркова
07.10.2013 16:01
Запържваш ориза ,е това е здравословно хранене, дайте диета която не пречи на корема, а не диети само за здрави стомаси
2
3