Калкан на корем в социалните кухни в Бургас

Калкан на корем в социалните кухни в Бургас

Огромно количество бракониерски калкан ще бъде дарен на социалните кухни в Бургас. Цели 250 кг калкан от незаконен риболов получиха в Социален патронаж в общината.

Дарението беше направено вчера от изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов на Домашния социален патронаж в Бургас в присъствието на кмета на Бургас Димитър Николов.

По думи на градоначалника, с това количество черноморска деликатесна риба ще бъдат нахранени 400 социално слаби бургазлии. Стотиците тонове калкан са конфискувани от инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас при проверка край Ахтопол.

На 7 май, около 17 часа граничен полицейски наряд от ГПУ-Царево получил информация от локалния координационен център в Созопол, че рибарска лодка, прибираща се от плаване в открито море, променя курса си и се отклонява към неустановено място за пристан – скалистия бряг на нос Ахтопол.

По пътя двамата гранични полицаи видели, че от риболовната лодка четирима мъже изхвърлили на около 10 метра от брега бели найлонови чували. След това лодката се отправила към пристанище Ахтопол.

Пристигайки на мястото, граничният наряд установил, че в залива плават 9 чувала, завързани на въже. Краят на въжето бил изхвърлен на брега и завързан за голям камък. Чувалите били пълни с калкан – общо над 254 килограма. В резултат на акцията бракониерите са задържани и в ГПУ-Царево е образувано досъдебно производство за бракониерство.

Калкан на корем в социалните кухни в Бургас

От 15 април до 15 юни уловът на плоскодънната риба е забранен.

Вчера следобед пък от бреговата охрана на Черноморската ни граница забелязали, че от риболовен кораб „Атлантик" започнали да изхвърлят чували в морето в района на Бяла, съобщава МВР.

По-късно трима души от екипажа с рибарска лодка се върнали в морето на мястото на изхвърлените чували, извадили ги от водата и тръгнали да се връщат обратно.

В същото време граничен кораб „Бяла" проследява лодката. След като забелязали приближаването на граничния кораб, рибарите повторно изхвърлили чувалите във водата срещу плажа на Обзор.

Граничните полицаи извършили проверка на рибарската лодка и мъжете в нея - двама от Поморие и един от Бяла. Уведомени са служители от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Със съдействието на граничните полицаи те извадили изхвърлените чували, в които са установени 120 килограма калкан.

5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати