Вредите на глутена

Вредите на глутена
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Зърната, като цяло са лош избор за вашето здраве, но глутенът съдържащ се в зърна, като пшеница, ечемик и ръж, изисква специално внимание, защото тези зърна могат да бъдат особено вредни за вашето здраве. Глутенът е протеин, открит в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса. Той е скрит в пицата, пастата, хляба, тестените изделия и повечето преработени храни. Ясно е, че глутенът е неизменна част от нашия хранителен режим.

Глутенът причинява възпаление на червата, при най-малко 80 процента от населението, и още при 30 процента от населението се развиват антитела срещу глутеновите протеини в червата. Освен това, 99 процента от населението има генетичен потенциал да развива антитела срещу него.

Антителата, които действат в червата може действително да се смятат за добра новина, защото когато тялото не реагира срещу глутен това е далеч по-зле, глутеновият протеин може да влезе в кръвния поток по-лесно, особено ако червата вече са пробити или наранени и да предизвика имунна реакция на друго място в тялото.

Глутеновите протеини могат да бъдат сходни по структура с други протеини, намерени в тъканите на органи като щитовидната жлеза или панкреаса, антителата срещу него могат в крайна сметка да атакува тези органи и да доведат до автоимунни заболявания като хипотиреоидизъм и диабет тип 1.

Противовъзпалително действие на глутена в червата кара чревните клетки да умират преждевременно и предизвиква окисляване в тези клетки. Този ефект позволява на червата и на чревните клетки да позволяват на бактериални протеини и други токсични съединения, да попаднат в кръвния поток, което може да доведе до автоимунни атаки върху тялото.

А това също така означава, че храната не се усвоява правилно, а хранителни вещества не се усвояват напълно, което може да доведе до хранителни дефицити. За антителата срещу глутена също е доказано, че причиняват сърдечен удар и увреждане на тъканите, с което водят до сърдечно-съдови заболявания. Според множество проучвания глутенът е силно свързан с рака. Той потенциално не причинява рак, но най-малко което прави е да насърчава развитието на раковите клетки.

Много често срещано явление при малките деца е непоносимостта към глутенът. Той е един от четирите основни протеини в пшенични продукти и е с много голяма молекула. Тази молекула много трудно се преработва от храносмилателната система на човека. Следователно глутеновата алергия или непоносимостта е, когато дадено лице не е в състояние правилно да храносмила всеки източник на храна, съдържащ глутен.

Добрата новина е, че ако избягвате храните съдържащи глутен, то вие можете да се предпазите от някои от изтъкнатите проблеми. Само че, това не е лесна задача. Ако имате съмнения, че глутенът ви причинява проблеми, то можете да направите следното: да се опитате да премахнете храните, съдържащи глутен от менюто си за около 2-4 седмици и да видите как ще се чувствате. Ако се чувствате добре, то най-вероятно имате непоносимост към него и ще трябва изцяло да се лишите от него.

Рейтинг

5 2
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
сси
сси
11.07.2015 08:48
Запомнете едно! Всяко нещо е полезно в ограничени количества. Полезните количества са различни при всеки индивид!
0
0
Любо
Любо
15.07.2014 14:36
Лимец
2
0
silvia
silvia
12.04.2014 23:49
Глупаци сте вие, изобщо идея имате ли колко от заболяванията са коренят в глутеновата непоосимост? Но и не четете, не се информирате! Знаете ли примерно, че акне се лекува за няколко седмици със спиране на глутен и лактоза? Знаете ли, че псориазис се лекува по същият начин? Знаете ли, че в основата на хормонални смущения, проблеми с щитовидната жлеза и други пак спиранете на глутен и лактоза, балансъм се възвръща. За Хашимото.... там също.Не плюйте, преди да се информирате и преди да се опитали. Елементарно е просто да пробвате. Вместо това 99% от вас ще предпочитат да се тъпчат с лекарства, отколкото да направят една диета и да се уверят в думите ми. Проблемът си е ваш. Но не пишете , че това са глупости, когато дори не сте опитали. Бг идиоти.
7
5
истина
истина
29.05.2013 10:40
Задръстване на червата се получава и от глутена . Пшеницата преди 50 години , не е същата която ядем днес . Останете без тестени продукти няколко седмици и ще видите разликата както в огледалото , така и като здравословно състояние .
6
2
Драка
Драка
01.04.2013 19:38
Интересно е,как всеки ден ни заливат мозъците с такива смешни "открития".То остана ли нещо,което да може да ядеме?Аман от пишман откриватели и промити мозъци!
4
2
Гоева
Гоева
31.03.2013 15:59
Проверявайте си моля ви източниците и не изопачавайте това, което ви казват те. Плюс това в ечемика, овеса и ръжта няма глутен, а протеин подобен на него!!!
3
1
наде
наде
30.03.2013 23:01
Вече прекалихте наистина! Бива бива ама тук с моят баща направо сме в недоумение и не спираме да се смеем на вашата статия...Да отбележа, баща ми е гастроентеролог и за пръв път чува такива "медицински факти"! Глутен "алергията" , още наречена целиакията се проявява само при някои хора, другите могат спокойно да ядат каквото искат,съдържащо глутен, все едно казвате че щом моята приятелка има алергия към орехи, ям ли и аз, неизбежно ще получа, пълен шит сте, кажете на хората да не ядат нищо че то от всяка храна може да им си появи непоносимост!
2
2
Rex
Rex
10.05.2012 23:39
Пълни глупости! Както винаги медицината слага каруцата пред коня. Първо идват задръстените черва, а чак след това проблемите с глутена и други подобни. Изчистете си червата и ще се разделите с всякакви храносмилателни проблеми.
5
2