gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Режим на хранене след прекаран инфаркт

Режим на хранене след прекаран инфаркт

DesislavaDesislava
Новак
217461
Режим на хранене след прекаран инфаркт
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Завръщате се у дома след прекаран инфаркт и естествено пред вас стои етапа, в който ще трябва да се възстановите. Ако наскоро сте преживели това неприятно нещо, животът ви вече е започнал да се променя и много повече промени ще трябва да направите, за да се почувствате отново здрави и да се намали риска от допълнителни проблеми и усложнения.

Ще трябва редовно да си вземате лекарствата, да започнете да правите упражнения, да ядете здравословни храни и да избегнете нездравословния начин на живот, които може да са допринесли за инфаркта. Правилната диета, получаването на добрите храни и избягването на лошите е съществена част от процеса на възстановяване след сърдечен удар.

Храни, богати на наситени мазнини

След прекаран сърдечен инфаркт, трябва да се избягват храните, които съдържат наситени и трансмазнини. Те се натрупват в кръвта, когато се консумират прекалено много и това стеснява кръвоносните съдове. В крайна сметка, наситените мазнини могат да блокират кръвоносните съдове и в резултат на което да получите нов сърдечен удар.

Американската сърдечна асоциация съветва премахване на пържените храни, десертите, тестените изделия и храните от заведенията за бързо хранене, които са склонни да бъдат с високо съдържание на наситени или трансмазнини. Също така ограничаване на яденето на домашните птици с кожата и високо съдържащите мазнини меса.

Дори някои растителни храни могат да съдържат нездравословни наситени мазнини, така че избягвайте палмовите и кокосовите масла. Четете етикетите внимателно, за да разберете съдържанието на мазнини в храната, която купувате - наситените мазнини трябва да включват не повече от 7 на сто от вашите общи дневни калории, а по-малко от 1 процент от вашите общи дневни калории трябва да бъдат от трансмазнини.

Храни с високо съдържание на сол и захар

Солта и захарта представляват сериозна опасност за хората, които се опитват да подобрят здравето на сърцето си. Натрият, може да доведе до високо кръвно налягане, което като ракета да увеличи риска от нов сърдечен удар. Много храни съдържат скрита сол (консервирани, като преработените или предварително пакетираните храни и ястия), така че избягвайте храни с високо съдържание на сол.

Вие също трябва да се ограничите и от захарта в диетата си, тъй като тя може да допринесе за увеличаване на теглото и увеличаване на риска от друг сърдечен пристъп. Избягвайте десерти, бонбони и други сладки, с високото съдържание на захар. Избягвайте газирани напитки и подсладени плодови сокове, защото те също не са за препоръчване.

Храни, богати на холестерол

Холестеролът е основен фактор за сърдечни заболявания и инфаркт. Черният дроб произвежда холестерол, който е материал, подобен на мазнинита, която запушва артериите и ги кара да се втвърдят. След прекаран сърдечен инфаркт, трябва да се стреми към хранителния прием на по-малко от 300 мг на ден холестерол.

Холестеролните храни, трябва да се избягват, а те включват месо, яйца, масло и млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко. Черен дроб, бъбреци, момици, мозък и други меса и органи, са с изключително високо съдържание на холестерол и трябва да се избягват след сърдечен удар.

Вие трябва да се храните често и по-малко, без да преяждате, трябва да пиете достатъчно вода и да се наслаждавате на умерена физическа активност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати