Какво да приготвим с кресон

кресон

Култивираният кресон (Lepidium sativum), наричан също поточарка, е бързо растящо градинско растение, отличаващо се с остър и пикантен вкус. В английски преводи може да бъде срещнат и като „люта трева”, „пиперът на бедните” и др. Кресонът съдържа желязо, фолиева киселина, калций, витамини С, витамин А, витамин Е, както и такива от В групата.

За да сме сигурни, че избираме пресен кресон, трябва да наблюдаваме дали листенцата му са твърди, равномерно зелено оцветени и свежи. Добре е да избягваме да го купуваме, когато забележим, че е лепкав, увехнал или обезцветен.

В европейската и американска кухня използват стеблото и листенцата му като декорация при гарниране на основни ястия; при приготвянето на салати за създаване на апетитен зелен натюрел и овкусяване; както и в сандвичи, за да се подправят пикантно и да имат допълнителна хрупкава съставка като маруля или китайското зеле.

Кресонът често се използва в салати с яйца, в крем супи и сосове. Парливостта и силният му вкус намаляват, когато се комбинират с по-тежки хранителни съставки - мазни, но и ненатрапчиви на вкус и мирис.

Обикновено подходящо съчетание на продукти се създава, когато кресонът се добавя към майонеза, сметана, извара, кремообразни сирена, както и към маруля или друг вид зелени зеленчуци с по-неутрален вкус. В Англия е популярен сандвич, силно подправен с кресон, който често се сервира със следобедна чаша чай.

Необходими продукти: 4 твърдо сварени яйца, 4 с. л. майонеза, 2 ч.чаши градински кресон, 16 тънки тост-филийки от пшеничен хляб без коричките, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

супа с кресон във Франция и Германия

Яйцата се нарязват ситно и се разбъркват с майонезата. Добавят се сол и черен пипер към сместа. След това с нея се намазват тостер-филийките и се поръсват с листенцата кресон. Слага се втора филийка хляб като „капаче” върху намазаните. Сандвичите се сервират, украсени с останалия кресон.

Във Франция и Германия често се готви и пролетна супа с кресон и тиквичка.

Необходими продукти:

1 малка глава лук, 2 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 125 мл. сухо бяло вино /по възможност/, 1-2 връзки кресон, 6 с. л. магданоз, 750 мл. зеленчуков бульон, 250 мл. "creme fraiche" /вид френска сметана - може да се замени с маскарпоне или гъста сметана, в която е разбъркано крема-сирене/, 1 средно голяма, тъмно-зелена тиквичка, 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок, сол и пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Главата лук се нарязва и леко запържва в маслото, добавя се също брашното и се разбърква внимателно. След това се прибавят виното и бульонът, като се оставя всичко да поври за 10-15 минути. Изрязаните листенца на кресона се накълцват ситно с остър нож/сатър и заедно с магданоза се поръсват върху супата.

Тиквичката се нарязва на малки парчета, които леко се сотират в малко вода за около 10 минути, докато не започнат да омекват. После се смачкват на пюре, а то се смесва със супата. Към нея се добавят и сметаната, солта, черният пипер и сокът от лимон. Супата се сервира, като към върха на сметаната се "бодва" стръкче пресен кресон.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати