Правилно съхраняване на зелени зеленчуци и салати

Правилно съхраняване на зелени зеленчуци и салати

Зелените зеленчуци и салати не могат да се съхраняват дълго. Те се развалят много бързо. Дори да ги държите в хладилник, след няколко дни започват да загниват и стават негодни за употреба.

Можете да отложите за кратко този процес. В зависимост от различните зелени зеленчуци, трайността е различна.

Най-добре е зеленчуците да се консумират пресни. Някои от тях могат да бъдат замразявани или консервирани, но до известна степен губят от вкусовите си качества. Възползвайте се от топлите дни и пролетния и летния сезон, за да похапнете колкото се може повече салати и зеленчуци.

Зелената салата и маруля се развалят доста бързо, но все пак, ако сте си купили по-голямо количество, измивате добре листата на зеленчуците, оставяте ги хубаво да се отцедят и след това ги нареждате в пликове.

Така, ако ги държите в хладилник, можете 2, най-много 3 дена да ги задържите свежи и годни за употреба. Броколите и зеленият боб също могат да издържат не повече от 2 дена в хладилника.

Ако сте пазарували за цялата седмица и сте си купили повечко краставици – не се тревожете. За разлика от всички останали зелени зеленчуци, те могат да издържат на хладно и сухо място около 5-6 дена.

Зелето и целината се оказват най-издържливи – могат да издържат в хладилник цяла седмица.

Копърът и магданозът са малотрайни зелени подправки. За да останат свежи 2 дни е необходимо да потопите стъблата им във вода и да ги сложите в хладилник или да ги увиете във влажна кърпа и отново да ги държите на хладно.

Пресният лук и чесън също можете да съхраните 3–4 дена на хладно в хладилника. Когато си купувате тези зеленчуци и няма да ги консумирате веднага, не избирайте такива с леко клюмнали листа или пожълтели.

Ако искате зеленчуците, които си купувате да траят повечко време, избирайте си здрави зеленчуци, оглеждайте ги добре да нямат наранявания или да са омекнали.

Горните съвети важат все пак за нормални градински зеленчуци. Ако сте си купили т.н. "гумени" домати или пиперки, тогава въобще не се притеснявайте, спокойно ще издържат 2-3 седмици даже и без хладилник.

Рейтинг

5 0
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати