gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сортове маслини

Сортове маслини

Маслини Арбекина
Метален сушилник за съдове на два етажа-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.60 лв.
Виж ››

Маслината е особено ценен плод. Съществуват много култивирани нейни сортове, които в зависимост от широкото си употреба за екстракция на зехтин, са повече или по-малко известни.

Сорт "Arbequina" /Арбекина/ се отглежда в Испания, Аржентина и на много други места. Посаждение от него може да вирее добре в саксия-контейнер и да се отглеждат маслини почти в домашни условия. Плодът е малък, виолетово-черен на цвят, с висока концентрация на олио и с ненатрапчив плодов вкус на овощна градина. Поради високото си съдържание на линолова киселина и склонността към окисляване зехтинът от него трябва да се съхранява на прохладно и тъмно място и да се консумира бързо след отваряне на бутилката.

Добре би било да се прибавя към пресни салати и да се избягва обработката му топлинно, тъй като ароматните му вещества бързо се изпаряват. Предложение за поднасяне на зехтин „Extra Virgin” от този сорт маслини: зехтинът се забърква с прясно накълцан чесън, морска сол и пресни ситно нарязани доматчета, след това тази мини-салата се слага на препечена филийка.

"Cailletier" /Кайотие/ сорт се среща предимно в родината си Франция и Италия. Може да бъде намерен и под друго название: "Niçoise" /Ний-суаз/. Това е така, защото маслините от него са основна съставка в една популярна френска салата, наречена точно "Niçoise Salad" и която произхождаща от град Ница. Тези черни маслини са както подходящи за производство на зехтин, така и за консумация като плод. Въпреки относително голямата си костилка, от тях може да се добие до 25% зехтин. Неговият вкус, наподобяващ бадеми и лешници, е приятен, лек и е предпочитан от хора, които са свикнали да употребяват основно друг вид олио.

Салата с маслини Кайотие

Hojiblanca /Охибланка/ е особено ценен сорт маслини в Испания и буквално преведен означава: „Бяло листо”, което идва от бялото оцветяване по вътрешната страна на листата на дървото му. Зехтинът от тези маслини е най-предпочитаният и купуван продукт на испанския пазар, а неговият износът покрива над 70 страни. Идеален е за пържене и за приготвянето на хляб и паста. Този зехтин също има висок процент на мастни киселини /75/. Съдържанието на наситени мастни киселини е най-малко в сравнение с други марки зехтин, което го прави идеален за диети. Плодът на "Hojiblanca" е сравнително голям и виолетово-черен, неузрял има леко горчив привкус. Изключително предпочитан и като трапезна маслина заради твърдата си месеста обвивка.

Маслини Охибланка

Маслините от сорт "Aglandau" /Агландо/ се отглеждат предимно във Франция, от където и произхождат, а насаждения от тях се срещат и в Азербайджан, и Украйна. Зехтинът им е известен с доброто си качество и възможност за дълго съхранение. На мирис наподобява „бадем”, „зелена ябълка” и е идеален за приготвянето на свинско месо. Тези маслини са средно големи, имат по-скоро плодово-сладникав вкус, зелен цвят и трудно отстраняваща се костилка. Могат да се използват при сервиране на сирена и приготвяне на салати-като трапезни маслини. Употребявани така са популярни като "Beruguette" /Берюгет/.

Маслини Каламата

Kalamata /Каламата/ е гръцки сорт маслини. Узрелият им плод е тъмно-лилав, мек и месест. Често използван като трапезна маслина, както и при консервиране на винен оцет или зехтин. "Каlamata" е разпознаваемо маслинено дърво заради необичайно големите си листа-поне два пъти по-големи в сравнение с другите сортове. Щом като маслините му се оберат, трябва да се сложат във вода или лека саламура за около седмица.

След това се обработват във винен оцет или в по-солена саламура заедно със слой от зехтин и накрая се покриват с парченца лимон. Маслините могат да се разрежат, за да бъде съкратен процесът. По-дългият метод на обработването им включва подреждането и накисването им в бидон със солена вода за около 3 месеца. Това се прави с цел да се отстрани силната им горчивина. Зехтинът от "Kalamata" маслини има едва доловим тревист привкус.

Маслини Пишолин

"Picholine" /Пишолин/ е широко разпространен сорт френски маслини. Известен е и под други названия: "Colliasse", "Fausse" (Lucques), "Piquette". Точно от този сорт се правят коктейлите, в които, като неминуема съставка и за завършване на декорация, присъства маслината. Плодовете му са средни на големина, светло-зелени на цвят, леко хрупкави, деликатни и малко солени на вкус, защото обикновено се продават консервирани и мариновани. "Picholine" е също така идеална маслина за украсяване на сандвичи и салати. При производството на зехтин плодовете й се берат, малко след като започват да потъмняват. Вкусът на олиото е плодов и загатнато горчив.

За сорт "Bosana" /Босана/ се смята, че произхожда от Испания. Срещан е и под различни други имена: "Palma", "Aligaresa", "Algherese", "Tonda di Sassari", "Sassarese", "Olia de Ozzu", "Olieddu", "Sivigliana piccola" и "Bosinca". Има обширни посаждения на остров Сардиния от него. "Bosana" са лесно адаптивен сорт и могат бъдат отглеждани в неблагоприятни условия. Средни на големина те се използват предимно за екстракция на зехтин. Вкусът им се описва като: плодов, леко горчив и остър. Берат се рано - при започването на узряването. По-големите и по-узрели плодове се ядат като трапезна маслина - черна на цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати