gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Медни или метални съдове да изберем за готвене

Медни или метални съдове да изберем за готвене

Медни или метални съдове да изберем за готвене

Всяка домакиня трябва да познава действието на храните върху различните видове домакински съдове. Има комбинации, които могат да причинят неблагоприятни усещания за организма.

В наши дни все по-рядко се използват медни съдове. В повечето домакинства, където има подобни, те стоят като част от интериора. И ако все пак използвате медни съдове за готвене, трябва да знаете, че те не са съвсем безвредни, ако не сте наясно как да се грижите за тях.

Защо не е добре да използваме медни съдове? Задължително условие за съдовете от мед е, те да се калайдисват на определен период от време. Причината се крие в това, че този материал е податлив на киселините на плодовете и зеленчуците. Техните киселини „атакуват” съда и по този начин образуват отровни соли. Този процес е видим и е познат като „зеленясване”.

Причината калайдисването да се прави на определен период от време (в зависимост от използването на съда) е, че той също се разяжда от органичните киселини.

Металните съдове са по-добрия избор, но и при тях има няколко особености. При алуминиевите съдове, например, най-общо казано не бива да се държат продукти, които съдържат сол (различни туршии, кисело зеле).

Причината за това е, солта „разтваря” горния слой на съда и алуминият започва да се окислява и по този начин попада в храната ни. Той не е токсичен, но въпреки това не се препоръчва храна приготвена в алуминиев съд да се оставя там да престоява дори и ден.

Прехвърлете храната в други съдове, след като приключите с готвенето.

Каквито и съдове да избирате за готвене, бъдете внимателни, когато ги купувате. Всеки съд, който вече е надраскан или похабен е негоден за употреба.

Не рискувайте здравето си в името на тенджера или тава, които са на достолепна възраст и ги държите само, защото са ви подарък.

Ако искате да използвате съдове, които няма как да ви навредят, най-добре си купете стъклени – те са абсолютно безвредни, но пък са доста „претенциозни” на температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ния
ния
07.10.2013 16:59
Същото мисля като по-горния отзив.Има и стоманени и т.н. покрития
0
0
Ангелов
Ангелов
20.05.2012 21:08
Отдавна не бях чел нещо в което не се казва нищо ! Къде са съдовете от т.н. инокс , къде са тези с керамично покритие , каменно покритие ? Когато пишете за нещо толкова важно нещо поне си направете труда да бъдете актуални а не ...
4
2