Съвети за почистване и готвене на охлюви

Oхлюви

Охлювите са деликатес по цял свят. Подготовката преди да са готови за консумация отнема доста време, но крайният резултат е чудесен.

Тези мекотели не се хранят с всичко – ядат само определен вид трева. Събират се след дъжд, през ранната пролет – от началото на месец април до средата на май. След като вече сте събрали охлювчетата трябва хубаво да ги почистите.

Сложете ги в съд с вода, водата трябва да ги покрие, а съда трябва да има капак, за да не изпълзят охлювите извън него. Оставете ги така поне 4–5 часа. Тази процедура се прави, за да се изчисти слузта, която имат охлювите и за да се изчистят от храната, която са приели.

След като мине определеното време, трябва да ги изплакнете добре, слагате ги в тенджера със студена вода и после на котлона. Водата трябва да заври и след това да ги оставите да поврат около 2 часа.

Oхлюви

Месото на охлювите е жилаво и се сварява трудно. Към водата може да добавите щипка сол, черен пипер, дафинов лист. Когато охлювите са се сварили, извадете ги от тенджерата, измийте ги със студена вода и ги оставете да се отцедят.

Вече поизстиналите охлюви можете да извадите от черупките им с помощта на вилица или шишче – ако са добре сварени се изваждат много лесно от черупката. В задната част на охлюва има черна ивица, която се изрязва и изхвърля.

Почистете всички охлюви и изплакнете отново. Вече са почистени и можете да ги приготвите както на вас ви харесва. Изключително вкусни стават панираните охлюви.

Необходими са ви 1–2 яйца (зависи от количеството охлюви) и брашно. Потапяте охлюва първо в яйцето, после в брашно, след което отново в яйцето и изпържвате в сгорещена мазнина.

Друг начин за приготвяне на охлюви е под формата на салтата. Необходими са ви горчица, оцет, зехтин, черен пипер, сол, магданоз. От изброените съставки правите сос, магданозът трябва да е нарязан на ситно, след което заливате вече сварените и изчистени охлювчета.

Ето и няколко предложения за рецепти за охлюви.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
румен младенов
румен младенов
20.10.2013 20:23
Аз ги приготвям така слагам ги в тенджерата и сипвам газирана вода и на котлона пробвайте
5
3
Kalina
Kalina
03.03.2013 08:24
И прежалете съда, в който сте ги варили - после мнооого трудно се почиства :)
1
4
Hristina
Hristina
08.06.2012 12:39
Най-добре е да се поставят във вряща вода-така не се "пекат на бавен огън"и не се прибират в черупките си-а се попарват моментално и пускат по-малко слуз.Естествено,преди цялата тази процедура е добре да се оставят поне денонощие да се изчистят от храната,която са поели.
6
2
Galina
Galina
20.05.2012 19:35
Голяма грешка бихте допуснали, ако го направите :( Охлювите се мият не в дълбок съд, а на течаща вода, и се оставят в дълбок съд без вода, след няколко часа пак се мият.Иначе бихте ги удавили. Най-вкусни и чисти са, като няколко дни се мият сутрин и вечер, ако са пасли горчиви треви се прочистват по този начин. После се слагат в студена вода, но един час след завиране им е достатъчен, пробва се дали леко се вадят от черупката.Ако се варят повече от необходимото стават жилави.
21
4