gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да сервираме храната красиво

Как да сервираме храната красиво

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Как да сервираме храната красиво
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Дори когато сервирате обяд за семейството си, постарайте се да превърнете храненето в изискан ритуал. Всичко трябва да е съобразено с естетиката, така обикновеното хранене ще достави не само вкусова, но и естетическа наслада на всички, които са на масата.

Хлябът например изглежда най-добре, когато се нарязва тънко, на еднакви филийки. Ако хлябът не е много голям, той се слага върху дървена дъска и се нарязва. Това обаче е подходящо най-вече за семейни събирания и за близки приятели.

За по-официални гости е подходящо да се използва панерче, в което хлебчето да се сложи така, че да има вид на цяло, но всъщност да е срязано на филийки.

Ако хлябът е по-голям, се нарязва на филийки, всяка се срязва на две и се слагат в специално панерче или чиния. Много красиво изглежда, ако в панерчето има различни видове хляб – бял, ръжен, пълнозърнест.

Как да сервираме храната красиво

Маслото се слага в специална кутия за масло или в малки чинийки. Може да го поднесете като цяло парче или нарязано на малки филийки, а може да го сервирате и разбито като крем, за да е още по-удобно за мазане.

Сухият салам се нарязва много тънко и леко под ъгъл, за да се получат парчетата по-дълги. Те се нареждат едно до друго, като леко се застъпват. Мекият салам се нарязва на по-дебели парчета.

Варените яйца се сервират, покрити с кърпа, за да не изстинат. Пържените яйца изглеждат най-добре в малък съд, в който сте ги изпържили, в противен случай се разкъсват.

Рибата се сервира в плоска елипсовидна чиния, а хайверът – в специална купичка. Пушената риба се сервира, нарязана на парченца, украсена със зелени подправки и резенчета лимон.

Много красиво изглеждат ястията, ако са групирани по цветове. Така например зелената салата е перфектна с краставици, а салатата от домати прекрасно би изглеждала, ако стои до купата с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати