Протест срещу растителните добавки

Протест срещу растителните добавки

Родни млекопроизводители от цялата страна ще заформят шумна глъчка пред Министерски съвет в сряда. Шефовете на мандри се вдигат на протест в средата на седмицата заради предвидена нормативна възможност мандрите да продължат да използват растителни добавки след заявка в Агенцията по безопасност на храните.

Решението за протеста бе взето на извънредно заседание на Националното сдружение на месо-и млекопроизводителите в Стара Загора.

От Националното сдружение на месо-и млекопроизводителите са твърдо против взетото допълнение и ще настояват то да бъде отменено.

С въпросното допълнение в Наредбата за млечните продукти се разрешава на мандрите да ползват сухи млека, в случай че уведомят Агенцията по храните за това ден по-рано.

През изминалата седмица бе обсъдена на консултативен съвет и внесена в Министерски наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която забранява използването на определението „млечен" на етикета на продукти, в които има вложени растителни мазнини или други заместители на прясното мляко.

Доволни от промяната, млекопроизводителите били неприятно изненадани от допълнението в нея.

От бранша на млекопроизводителите се суетят, че е неприемливо в последния момент да се позволи мандрите да могат да работят с растителни мазнини 24 часа след като уведомят агенцията.

Мандраджиите са твърдо против това, защото има Закон за смяна на предназначението на обектите - ако се смени предназначението, трябва да се смени и името и като цяло обектите да не се казват мандри.

Според регламент на Европейския съюз мандра е предприятие, което преработва прясно мляко. Ако мандрите си сменят името, тогава да работят с растителни мазнини и етикетите им да са за такива", обясни недоволството на бранша Танчо Колев.

Протестът на млекопроизводителите ще се проведе в 10 часа в сряда, преди да започне заседанието на Министерски съвет.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати