Хранене при Базедова болест

Хранене при Базедова болест

Базедовата болест се характеризира с прекомерно изработване на хормони на щитовидната жлеза заради увеличаването на размера на този орган.

Това заболяване често атакува хора, които са с наследствена предразположеност. Заболяването засилва разхода на енергия и обмяната на веществата.

В резултат на това организмът бързо губи резерва си от въглехидрати, калий, фосфор, мастна тъкан, калций и други необходими компоненти.

Организмът има голяма нужда от витамини. Дори апетитът на болния да се увеличи, той продължава рязко да отслабва. Ранните симптоми на базедовата болест са безпричинна раздразнителност, задух, сърцебиене, учестен пулс.

Болните бързо отслабват, нервни са, обиждат се лесно, често плачат, очите им блестят като при треска, очите леко изхвръкват от орбитите.

Хранене при Базедова болест

Храненето на болни от базедова болест трябва да е концентрирано, тъй като общата маса на тялото им рязко намалява. Те трябва да се хранят така, че приемът на калории да е около 4000 дневно.

Специалистите по хранене препоръчват консумацията на морска риба, млечни продукти, черен дроб, морски дарове, плодове и зеленчуци.

Тъй като при базедовата болест се наблюдава прекомерна възбудимост на централната нервна система, болният трябва да се откаже поне за известно време от силни месни и рибни бульони, от кафе, силен черен чай и алкохол.

Месото може да се консумира само задушено или сварено. Храненията са пет пъти дневно. Ако няма допълнителни противопоказания, могат да се консумират течности в неограничено количество.

В организма трябва да има достатъчно йод, за да се пребори заболяването. Той се осигурява от морската риба и морските дарове.

Много полезни при базедова болест са отварите от сушени плодове и от шипка, зеленият чай, айрянът. От зеленчуците не се препоръчват ряпа и различните видове зеле.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати