gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим пяна на капучино или кафе

Да си направим пяна на капучино или кафе

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Да си направим пяна на капучино или кафе
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Лесно ще направите ефектна пяна за капучино и кафе, ако имате кафе машина с приставка за пара, с чиято помощ ще направите млечна пяна.

Необходимо ви е прясно мляко, по възможност пълномаслено, което се налива в каничка до половината на съда. След това се зарежда машината с вода и се чака да загрее. Тръбичката за пара се слага в млякото.

Ако няма отбелязано докъде да се сложи тръбичката, потопете я на два-три сантиметра. В процеса на правене на млечна пяна движете съда с млякото нагоре и надолу, но много внимателно, за да не разлеете млякото.

Можете също така да въртите съда с мляко около оста му. Опитайте се да избегнете съскащия звук, който се получава от образуването на мехурчета въздух в млякото.

След двадесет секунди изключете машината или поне приставката за пара. Идеалната пяна, която се образува по този начин, трябва да е кремообразна, с минимално количество мехурчета въздух. Тя трябва да е плътна, а не пореста.

Да си направим пяна на капучино или кафе

Следете температурата на прясното мляко. То не трябва да кипва, тъй като след кипването му млечната пяна веднага ще спадне и усилията ви ще бъдат напразни.

Най-добрата температура за приготвяне на млечна пяна се определя по следния начин: ако не можете да държите с голи ръце съда с горещото мляко повече от пет секунди, температурата е перфектна. Тя е около 60-89 градуса.

След като пяната е готова, в еспресото се долива топло прясно мляко, за да се получи капучино, и отгоре се слага пяната с лъжица. Поръсва се с канела.

Когато правите кафе с млечна пяна, предварително леко разбърквате с лъжица пяната, за да захванете и млякото от дъното на съда. След две завъртания на лъжицата преместете пяната в чашата с еспресо с помощта на чаена лъжичка.

Ако нямате специална машина за правене на капучино или с приставка за млечна пяна, това не е причина да се откажете от мисълта за кафе или капучино с гъста пухкава пяна.

Налейте в малка тенджерка мляко, загрейте го на бавен огън до

60-89 градуса и започнете внимателно и бавно да го разбърквате с лъжица. Не го кипвайте. Млечната пяна ще украси кафето ви и ще обогати вкуса му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати