Съвети за съхранение на салати

Съвети за съхранение на салати

Въпреки че правенето на салата изглежда напълно лесна задача, винаги трябва да се съобразите с някои изисквания, ако искате да консумирате и да сервирате свежа и вкусна салата.

Използвайте винаги само крехка зелена салата, както и крехки листенца салата айсберг, рукола или китайско зеле. Крехките листенца имат нежен аромат и са много вкусни, за разлика от по-старите, които имат повече влакнини.

Режете салатата, а не я накъсвайте, както се препоръчва на някои места. Използвайте остър нож за нарязване на салатата. Не мийте листата на салатата под течаща вода, особено ако искате да ги използвате на другия ден или по-късно. Заради силното налягане на водата се разрушават клетките на листата, което води до бързото им повяхване.

Сложете листата в дълбок съд, напълнете го с вода и ги накиснете за десетина минути, след това ги разбъркайте с ръце. Извадете листата, след това сменете водата в съда и отново ги сложете. Сменяйте водата няколко пъти, докато листата не станат лъскави и красиви. Този метод на измиване е много подходящ за къдравите марули, тъй като струята вода трудно може да стигне до мръсотията, събрана в гънките на листата.

Съвети за съхранение на салати

Ако трябва да приготвите салата, която е леко повехнала, накиснете листата за няколко часа в ледено студена вода – това възстановява клетъчните стени и салатата ви ще е хрупкава и свежа.

Салатата най-добре се съхранява, увита в мокра хартия и след това – в найлонов плик. Хартията може да е суха, важното е пликът да е добре затворен.

За един час на ден трябва да изваждате салатата, за да подишат листата. В пакет от хартия и найлон салатата може да се запази една седмица.

Приготвената зеленчукова салата – например от домати, краставици и други зеленчуци, може да се съхранява няколко часа в хладилник, но само ако не е солена. В противен случай се превръща в каша.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати