gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо кексът е глетав

Защо кексът е глетав

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Защо кексът е глетав
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Понякога се случва кексът да се изпече отвън и да изглежда много добре, но отвътре да е глетав – недопечен и неприятен на вкус.

За да се изпече кексът добре както отвън, така и отвътре, трябва предварително да загреете фурната до около 170 градуса. След като върху кекса се появи лека коричка, намалете температурата до 130 градуса.

Добре е да използвате функцията за горещ вентилатор, ако печката ви има такава. Ако горната част на кекса започва да изгаря, покрийте кекса с фолио и го преместете в най-долната част на фурната. По принцип най-добре е ако печете кекса, като свалите скарата на фурната на най-долното възможно ниво.

Ако изгаря долната му част, вдигнете го колкото се може по-нагоре. За да определите дали кексът е изпечен отвътре, трябва да го прободете с клечка за зъби. Ако по нея не залепва тесто, кексът е добре изпечен.

Защо кексът е глетав

За доброто му изпичане трябва няколко пъти да завъртите тавата във фурната, за да е изпечен абсолютно равномерно. За да се изпече средно голям кекс, са необходими около четиридесет минути.

Имайте предвид, че ако в тестото за кекса има плодове, които са по сочни, предварително леко ги поизстискайте, защото иначе кексът ще си остане глетав, колкото и да го печете.

За да сте убедени, че кексът с плодове ще се опече добре, печете го по-бавно от обикновения кекс, на по-ниска температура.

Ако въпреки всичките ви усилия кексът си остава глетав, можете да опитате следния трик: извадете кекса от тавата и го сложете в специален стъклен съд за микровълнова фурна.

Включете микровълновата фурна на максимална мощност и оставете вътре кекса за около четири минути. След това го сложете отново в тава и печете няколко минути в нормална фурна, за да изчезне окончателно влагата. Кексът ще стане по-малък и по-сух, но отвътре няма да е глетав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Doksi
Doksi
03.03.2014 10:58
Аз винаги го пека на 200 градуса, и винаги ми е споучлив. Важно е да си знаете печката.
0
1
Незнайка
Незнайка
11.01.2014 08:54
Баба ми все на вентилатор е пекла...
8
4
Руми
Руми
13.08.2013 17:23
Какви са тия простотии къде ги пишете. Това ще да е препоръка на някой голям специалист. Като отваряш фурната пет пъти наистина може да стане глетав.
5
1
Галя
Галя
13.08.2013 10:17
Само един път стана глетав,обаче вкусен и се изяде. Но
съветът на Фани е много добър и при случай ще се възползвам от него.
0
0
Фани
Фани
05.08.2013 00:53
За по- сигурно , не си играя да отварям и затварям фурната , а ако е клисав го нарязвам на филийки и правя от тях сухарчета - стават да си оближеш пръстите!По този начин "поправям " и други грешки в правенето на сладкиши .
2
0
bs
bs
04.08.2013 21:32
Това са пълни глупости.
Аматьорски дрънканици...

Кекс се пече на 180 градуса от началото до края на печенето и без вентилатор.4
1