За ползите от ориз басмати

Ориз Басмати

Оризът басмати е един от най-полезните видове ориз. Той расте в подножията на Хималаите в северна Индия и в районите на Пакистан в близост до индийската граница.

Уникалния си вкус и аромат този дълъг бял ориз дължи на специалната почва в района и на специалните климатични условия, в които расте.

Оризът е толкова известен с качествата си, тъй като поема най-доброто от района, в който се отглежда – чистотата на изворната вода и прекрасния планински въздух.

Думата басмати в превод от хинди означава ароматен, този сорт ориз се признава в цял свят за най-добрия сорт. Басмати има приятен аромат и изискан вкус.

Ароматът на басмати много слабо напомня аромата на пуканки. Зърната му са по-дълги от тези на обикновения ориз, а при варене се удължават още повече. Басмати е подходящ за приготвяне на всички ястия с ориз, като най-подходящ е за съчетаване с месо и различни видове сосове.

Салата с Ориз Басмати

Оризът басмати има високо съдържание на амилаза – фермент, който превръща нишестето в олигозахариди. Басмати съдържа натрий, калций, магнезий, желязо, витамини от групата В, както и витамин РР.

Заради високото количество амилаза оризът басмати се препоръчва на хора, които страдат от проблеми със задстомашната жлеза, за жени, които страдат от токсикация по време на бременност, както и при различни проблеми с черния дроб.

Оризът басмати има меко действие върху лигавицата на стомаха, затова се препоръчва при проблеми на стомашно-чревния тракт. Оризът басмати е препоръчителен при спазване на диета, тъй като насища организма и намалява чувството на глад. Ако редовно консумирате басмати, ще се радвате на сияйна кожа.

Заради високият процент амилаза оризът басмати не се препоръчва на хора, които страдат от остър или хроничен панкреатит, диабет, заболявания на жлъчните пътища, травма на стомаха.

5 5
4 3
3 2
2 0
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати