Тънкости при печене на пита

Пита

Много домакини не смеят да опекат пита, защото се притесняват, че няма да се получи достатъчно добра и предпочитат да купят готова. Но няма нищо по-вкусно от домашно изпечената пита, а за приготвянето й просто трябва да се спазват някои правила.

За да се получи питата вкусна, можете да приложите един трик – брашното се слага в тава и се подгрява около десет минути на петдесет градуса във фурната.

Задължително е да пресеете брашното, ако искате питата да се получи пореста и пухкава. Добавя се сол и мая. Можете да направите питата и без мая, но няма да бухне достатъчно и ще си остане по-плоска.

Но ако харесвате този тип пита, не използвайте мая или бакпулвер. Най-елементарното тесто за пита се прави с топла вода. Добавя се толкова вода, че да се получи еластично тесто, което се отлепва от ръцете.

За да се изпече равномерно питата, тя трябва да е добре омесена. Месете тестото продължително, а ако сте използвали мая, оставете го около час и половина да бухне. За да стане тестото еластично, го разтеглете, прегънете го и повторете процедурата десетина пъти.

Домашна Питка

Едва след като стане достатъчно еластично, се оставя на спокойствие на топло място, за да бухне. Ударете тестото в средата с юмрук, за да изкарате излишния въздух, и оформете питата.

За да се опече добре питата, я печете в предварително загрята фурна на 230 градуса. Питата се пече около четиридесет минути. Ако видите, че отгоре започва да загаря, покрийте питата с фолио, за да се опече равномерно.

Можете да разберете дали питата се е опекла, ако я прободете с клечка за зъби. Ако по нея не залепне тесто, питата е готова. Можете да разберете това и ако извадите питата от тавата и почукате по долната й част.

Ако тя е готова, трябва да се чуе звук като от кухо. След това можете отново да върнете питата във фурната за няколко минути, като я обърнете нагоре, за да се получи хрупкава долната ѝ част.

За да се опече добре питата, не отваряйте вратичката на фурната през първите двадесет минути. Ако обичате пита, която е с мека кора, веднага след изваждането я покрийте с влажна кърпа.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бойчо Николов
Аз винаги оставям във фурната метална паничка с вода. Печа я при 200 градуса за 30-до 40 мин. При по-ниска температура става с дебела кора, която не харесвам. При по-висока не се изпича хубаво отвътре.
1
1
Тина
Тина
28.03.2014 20:22
Не загрявам фурната предварително ако питката е с мая .След като втаса я слагам на второ ниво в фурната .Изпича се добре и набухва много .
16
1
Светла
Светла
05.10.2013 08:26
Нито едно тестено изделие не се пече на 230 градуса!!!Питките и погачите се пекат на 180 градуса около 50 до 60 минути и тавата се поставя на второто ниво на печката,което се намира в долната част на фурната.Така питката се изпича супер от долу , не е в близост до реотаните и не и позволява да прегори от горе.При това ако фурната работи както трябва ще изпече изделието равномерно и от двете страни,без да е нужно да се обръща с главата на долу.
70
5