Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при язва

Хранене при язва

Хранене при язва

Язвата представлява нещо като раничка на стомаха или дванадесетопръстника. Тя може да бъде причинена при нездравословно хранене, което се изразява в нередовно такова, консумиране на много люти или пикантни храни, стрес. За да се чувствате добре без болка, не бива да се храните с храни, които могат да раздразнят тази раничка.

Друг причинител на язва е Хеликобактер Пилори – бактерия, която се настанява в стомаха и разяжда лигавицата му. Този вид язва се лекува с антибиотици, но за да бъде успешно лечението ѝ, трябва да се спазва и хранителен режим при язва.

Забранени храни при язва

Забранени храни при язва

Храни и напитки, които трябва да се отбягват и дори, ако е възможно, да не се употребяват, за да не дразнят лигавицата на стомаха са:

- млечни продукти – кашкавал и топено и пушено сирене, солени сирена и извара;

- люти подправки, черен пипер;

- дафинов лист, бахар, червен пипер и хрян;

- тлъсто месо, саздърма, пастърма, луканка, сланина;

- твърдо сварени яйца, майонеза и всички други яйца, различни от кокоши;

- боб, леща, зеле, бакла, гъби;

- лук, чесън, ряпа, туршии;

- грозде, вишни, сливи, дини, касис, кайсии, сушени плодове, лимони, портокали; грейпфрути;

- фъстъци, бадеми, орехи;

- кафе, алкохол, газирани напитки, студени напитки;

- сладкиши, съдържащи бяла захар; конфитюри; сладка; торти; пасти; шоколадови изделия.

Позволени храни при язва

Позволени храни

Храните, които са позволени и които няма да причиняват никакви неприятни усещания в стомаха, са:

- белени домати; печени пипер; бамя – много полезна, заради слузестите вещества, които съдържа; салати; марули; картофи; тиквички; моркови – морковеният сок е много полезен и лечебен за такива проблеми;

- тиква, банани, ягоди, ябълки; компоти; плодови пюрета;

- ориз: пиле с ориз, спанак с ориз, мляко с ориз;

- млечни продукти (прясно и кисело мляко, прясно сирене, безсолна извара, сладка сметана);

- нетлъсто месо, риба, шунка;

- яйца – рохко сварени, забулени, омлети на фурна – тук за отбелязване е ограничението на жълтъка;

- хляб, сухар, козунак;

- макарони (макарони на фурна), солети, фиде, юфка, соеви продукти, овесени ядки, грис, нишесте, обикновени бисквити;

- олио, масло, зехтин;

- магданоз, сол, чубрица, копър;

- чай от лайка, червен или жълт кантарион, липов цвят.

Кисели неща не се препоръчват като кисело зеле, туршии, оцет. Забравете също за пържената храна, за мазните ястия, маслено тесто, както и краставиците.

Всички тези храни са дразнения за стомашната лигавица.

Хранете се бавно и дъвчете храната много добре и неизменна част от диетата при язва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest