Ползите от нектарините и прасковите

Ползите от нектарините и прасковите

Сладката и вкусна нектарина е тясно свързана с прасковата. Както и прасковата, плодът е описан като плод с костилка, принадлежащ към рода Prunus, който включва също сливите, червената джанка, бадемите и т.н. Този род плодове се ценени в световен мащаб заради своята сочност, благоуханен аромат и сладък вкус.

Сочните, вкусни нектарините са плодове с ниско съдържание на калории (100 грама осигуряват 44 калории) и не съдържат наситени мазнини. Те наистина са опаковани с множество антиоксиданти, растителни хранителни вещества, минерали и витамини.

Общото измерено антиоксидантно съдържание от 100 грама сурови плодове нектарини е 750 TE (Trolex еквиваленти).

Пресните нектарини имат малки количества витамин С. 100 грама осигуряват 5.4 мг или около 9 процента от дневните препоръчителни нива.

Витамин С има антиоксидантни ефекти и е необходим за синтеза на съединителната тъкан в тялото. Консумацията на плодове, богати на витамин С помага на тялото да развива резистентност срещу инфекциозни агенти и помага за освобождаване от вредните свободни радикали.

Нектарините имат малки, но добре концентрации други антиоксидантни витамини като витамин А, витамин Е и флавоноиди, полифенолни антиоксиданти, лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин. Те помагат за защита срещу производните на кислорода свободните радикали и реактивни кислородни видове (ROS), които играят роля при стареенето и различните болестни процеси.

Ползите от нектарините и прасковите

Освен това витамин А се изисква също и за поддържане на здрава лигавица на кожата. Потреблението на плодове, богати на витамин А е известно при защита от рак на белия дроб и устната кухина.

Плодът е здравословен източник на някои от В-комплекс витамини и минерали, ниацин, пантотенова киселина, тиамин, пиридоксин. В допълнение съдържа добро съотношение на минерали и електролити, като калий, желязо, цинк, мед и фосфор. Желязото е необходимо за образуването на червените кръвни клетки. Калият е важен компонент на клетки и телесни течности, който помагат за регулиране на сърдечната честота и артериалното налягане.

От своя страна прасковите съдържат редица хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, като ниацин, тиамин, калий и калций. Те също са с високо съдържание на бета-каротин - антиоксидант, който се преобразува във витамин А, който е от съществено значение за здраво сърце и очи. Колкото по-тъмни са на цвят прасковите, толкова повече витамин А имат в своята целулоза. Антиоксидантите, също могат да помогнат в поддържането на здрава отделителна и храносмилателна система.

Чаят от праскови е известен в източните култури, като препарат за почистване на бъбреците и много често е употребявана за детоксикация. Много специалисти твърдят, че прасковите са добри за облекчаване на стомашни язви и други проблеми свързани с храносмилателната система, като колит и болест на бъбреците. Това може да се дължи и на високото им съдържание на фибри и калий.

Прасковите е най-добре да се консумират сурови. Когато те се готвят или варят, те губят до 80 процента от техните хранителни вещества, особено витамин С.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати