Консервиране и съхранение на тиквички

Консервиране и съхранение на тиквички

Тиквичките са ранен пролетен зеленчук, който е предпочитан през цялото лято, заради добрия си вкус и много достъпната си цена. От тиквички могат да се приготвят толкова много гозби – добавят се в гювеч, супа, ориз, а стават прекрасни и приготвени под формата на кюфтета, печени на тиган или на скара, дори като мусака с яйца и кисело мляко.

Поради тази причина голяма част от домакините иска да имат консервирани тиквички, които да могат да използват и през студените зимни месеци. Ето идеи как точно да ги съхранявате.

За да запазите тиквичките по-свежи дълго време, трябва да ги съхранявате в хладилник. Най-добре да ги оставите цели. Сложете ги в отделението на хладилника, което е отделено за зеленчуци. По този начин могат да се съхраняват няколко дена, но не прекалявайте с чакането- развалят се изведнъж, не изчаквайте повече от 3 дена.

Ако искате да ги съхранявате във фризер има няколко начина, но трябва да имате предвид, че вкусовите качества на тиквичката не се запазват напълно. След като един път е била замразена, при размразяването е по-мека.

Ако все пак сте решили да си замразите тиквички за студения зимен сезон единият от начините е да ги нарежете на кубчета, които можете да използвате за различни видове гозби.

Можете също да ги нарежете на шайби или на филии и отново да ги приберете във фризера. Но ако сте избрали този вариант е добре преди да ги приберете да ги бланширате за не повече от 2 минути (тиквичката е крехък зеленчук) и да ги оставите много хубаво да се отцедят.

Няма да сбъркате ако ги изпържите, подправите с копър и чесън и ги замразите по този начин. След като дойде времето за размразяване, можете да ги сложите и в микровълнова печка.

Консервирането на тиквичките може да стане по няколко различни начина, но в по-удобният вариант от замразяването, защото така зеленчукът се запазва повече. Нарежете предварително измитите тиквички на шайби, може и на кубчета, както сметнете за по-удобно.

Слагате ги в буркан, добавяте вода и аспирин – два броя, след което трябва да ги сварите не повече от 5 минути. Приготвени по този начин можете да ги използвате и за пържене и за готвене.

Друг вариант за консервирането на тиквички – нарежете ги на кубчета и ги сложете в буркани, добавете сол, копър и един аспирин. Отново трябва да се варят за около пет минути.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мария
мария
23.12.2013 22:20
Аз ги настъргвам на рендето. После ги изцеждам от сока който са пуснали и в торбички във фризера.Зимата правя мусака от тях.
1
0
Албена
Албена
24.09.2013 11:36
Могат и да се сушат, стават като сушени гъби.
4
0