Да си направим парено тесто

Да си направим парено тесто

Да си направим парено тесто
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти-28%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
32.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Още от самото му наименование става ясно, че това тесто се получава чрез запарване на тестото. Технологията за приготвянето му не е сложна, но изисква да се спазва, за да се получи добре. Пареното тесто става пухкаво и в последствие успява да бухне именно заради парата, която се получава при приготвянето му.

Откъде идва пареното тесто не е много ясно, тъй като и италианци и французи си приписват заслугата, че те са го изобретили.

Какво ви е необходимо, за да си приготвите парено тесто?

Имате нужда освен от брашно и от сол, яйца, вода и масло.

Как се приготвя пареното тесто?

Пригответе си голяма тенджера, в която трябва да сложите масло (4с.л), вода (1ч.ч), съвсем малко сол. Тези продукти се слагат на котлона и се изчакват да кипнат (маслото трябва да се разтопи), след което се свалят от огъня. Веднага след това трябва да добавите 1 ч.ч. брашно и през времето, в което я добавяте, е необходимо да бъркате енергично.

Да си направим парено тесто

Продължете с разбъркването на сместа до момента, в който се получи еднородна смес без никакви бучици. Върнете тенджерата на котлона, но вече той трябва да е загрят по-слабо, продължете да бъркате и внимавайте, защото сместа не бива да става лепкава.

Отдръпнете тенджерата от котлона и сложете тестото в купа. Оставете за около 5 минути тестото да се охлади и започнете да добавяте едно по едно четирите яйца, като е необходимо да разбърквате непрекъснато.

Задължително е добавянето на яйцата едно по едно – при всяко добавено яйце, разбърквайте добре докато не се уеднакви тестото, чак след това можете да сложите следващото яйце. Тестото трябва да стане гладко.

След като добавите яйцата, то вече е готово и можете да се залавяте за по-интересната част от приготвянето – от пареното тесто можете да си направите много различни десерти, също така можете да използвате и солена плънка, то може да бъде както пържено, така и печено.

От парено тесто най-често се приготвят еклери, тулумбички и различни пасти.

Рейтинг

5 0
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати