gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво вино за кое сирене е подходящо

Какво вино за кое сирене е подходящо

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Какво вино за кое сирене е подходящо
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Съчетанието на вино и сирене е истински майсторлък. Към сиренето по-често се избират бели вина, тъй като ароматът и вкусът им са по-подходящи за комбиниране с различните видове сирена.

Младите червени вина не се съчетават добре с повечето сирена заради съдържащите се във тях танини, които са в големи количества.

Но ако все пак предпочитате червеното вино, трябва да го съчетаете с добре узрели сирена. Техният сложен аромат се допълва добре от червено вино.

Десертните вина допълват сините сирена без ущърб на качеството на аромата им. За класическо се смята съчетаването на Рокфор със сладко червено вино или на Стилтън с порто.

Най-добрите съчетания се получават, когато виното е направено в същия регион, където и сиренето. Към меките мазни сирена като Бри и камамбер се подбират вина с висока киселинност.

Тези сирена вървят добре с леки червени вина, с бели вина от типа на ризлинг, шардоне или сухо шампанско. Сиренето бри прекрасно се допълва с охладени бели вина.

Камамберът е изключително вкусен в компанията на ябълков или крушов сайдер, а също така и на различните видове бели вина.

Какво вино за кое сирене е подходящо

Твърдите сирена се сервират с вино с плътен вкус. Подходящо е съчетаването им с пино ноар или червено сухо вино от Италия. Сиренето грюер се съчетава добре както с бели, така и с червени вина.

Към козето сирене се сервира бяло вино, най-успешно е съчетанието с каберне совиньон. Според французите сиренето трябва да се сервира на големи парчета и всеки от гостите сам да си отрязва фини парченца от него.

Класическият начин за сервиране на плато сирена е следният: чинията се оформя като циферблат. На 6 часа се слага сиренето с най-нежен и мек вкус.

От 6 до 12 ароматът нараства, а на 12 се поставят най-ароматните сирена. Между 12 и 3 се нареждат най-пикантните сирена, а между 3 и 6 часа се поставят тези с най-резливо ухание.

Отделните видове сирена не трябва да се опират едно в друго и ако са нарязани на парченца, трябва във всяко резенче да присъства коричка, край и сърцевина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ива
Ива
16.01.2014 20:45
Стахотна статия! Само едно дооточнение! Каберне сжвиньон не е бяло вино! Козето сирене, залято с мед при французите се ползва за много и различни сортове вина.
1
0