Лечение на различни болежки с магданоз

Магданоз

Финият аромат на магданоза и свежият му вкус го правят една от любимите подправки на много хора. Родината на магданоза е остров Сардиния, където и днес той се среща като диворастящ вид.

Магданозът е много ценен за организма, тъй като съдържа много полезни вещества. Той се употребява за направата на лекарствени препарати, като те се правят от семената му, от корените, листата и стъблата.

Зелените листа на магданоза са богати на витамин С, който спомага за усвояването на желязо от организма. В листата на магданоза има много витамини – витамините В1, В2, РР, А, а също така каротин и фолиева киселина. Магданозът съдържа пектинови вещества, флавоноиди и фитонциди, магнезий, калций, фосфор и калий.

Отварата от магданоз има леко възбуждащо действие и действа еднакво на мъжете и жените, затова се препоръчва при охлаждане на отношенията. Тя се приготвя от един литър вода, с който се заливат две чаени чаши нарязани листа от магданоз. Оставя се да престои четиридесет минути и се прецежда.

При заболявания на черния дроб, стомаха и пикочните пътища се нарязват осемстотин грама листа от магданоз, изсипват се в емайлиран съд и се заливат с мляко, което не е било пастьоризирано.

Затопля се на котлона или във фурната на бавен огън, докато намали обема си двойно. След това се прецежда и се пие по две супени лъжици на всеки кръгъл час.

Ползи от Магданоз

При болести на стомаха и обмяната на веществата двадесет грама семена от магданоз се заливат с двеста милилитра студена вода и се варят половин час на бавен огън. След това се прецеждат и се охлаждат. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно.

При сърдечно-съдови заболявания, както и при заболявания на щитовидната жлеза се пие пресен сок от листа на магданоз. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно на гладно.

Този сок има свойството да нормализира кислородната обмяна и да поддържа нормалната функция на надбъбречната и щитовидната жлеза, укрепва кръвоносните съдове.

Отварата от магданоз се използва като профилактично средство за поддържане на остро зрение. Една супена лъжица зеленина, нарязана на ситно, се залива с двеста милилитра вряла вода, кипва се четиридесет минути, охлажда се, прецежда се и се пие по две супени лъжици три пъти дневно преди хранене.

При кръвонасядания от удар се начукват с дървено чукче листа от магданоз и се налага болното място. Това помага за разсейването на кръвонасядането.

При ухапване от насекоми тампон, напоен в пресен сок от магданоз, се слага върху ухапаните места и спомага за преминаването на болката.

Сокът от магданоз действа много силно на организма и затова не трябва да се пият повече от три супени лъжици сок дневно в чист вид. Този сок тряба да се смесва със сок от моркови, целина или спанак.

Не се препоръчва пиенето на сок от магданоз, както и консумацията на магданоз по време на бременност, тъй като тази подправка предизвиква прилив на кръвта към таза и това може да доведе до спонтанен аборт.

Рейтинг

5 4
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Ели Илиева
Ели Илиева
18.06.2015 04:27
"Една супена лъжица зеленина, нарязана на ситно, се залива с двеста милилитра вряла вода, кипва се четиридесет минути, охлажда се, прецежда се и се пие по две супени лъжици три пъти дневно"- Според мене, думата "кипва" трябва да бъде заменена със"запарва се", защото по принцип рецептата е в същата пропорция: на 5 ч.ч.(1 литър) вряща вода се прибавят 5 с.л. нарязан магданоз и се запарва в продължение на 40 мин.(а в някои рецепти е казано 20 или 30 мин.), но никъде не е казано, че се вари.Освен това знаем, че отвара(чрез заваряване ) се прави само при корените от билки, но не и при зелената част, дори и ако са изсушени. Така получената запарка се пие по 500-600 мл. или цялото количество от 1 литър, или по 1-2-3 чаши, но не и по 2 супени лъжици. По 2-3 с.л. се пие само сокът от магданоз в чист вид, защото е много силен, както е казано по-горе.
1
0
велина
велина
15.10.2014 20:54
Честно казано аз се надявах да прочета нещо за магданоза като средство за отслабване.Поне в последно време в нета има такива догадки че Мартина Вачкова така е успяла да свали килограми,но без конкретни рецепти.Надявам се някои да ми пише ако знае нещо!
0
0
Петя Иванова
Петя Иванова
13.09.2013 09:10
Аз също имам съмнение относно варенето в продължение на 40 мин. В такъв случай и водата сигурно трябва да е по-голямо количество.
Аз също съм изпитала лечебните качества на магданоза, при мастит.
Магданозът леко се загрява в сгорещено олио, след което не горещо, но топло се полага върху гърдите, покрива се с найлон и престоява няколко часа
0
1
Даниела
Даниела
01.03.2013 15:41
Здравейте, нуждая се по скоро от консултация. Прочетох рецептата с магданоз при асцит и искам да я приложа, но преди това искам да попитам може ли някой да ме консултира, тъй като става въпрос за жена с асцит и декомпенсирана цироза, но също така приема и синтром, а дозата на магданоза е 800 гр. Приложима ли е в нейния случай? Моля за съвет! Благодаря Ви предварително!
0
0
Антония Долапчиева
Антония Долапчиева
26.06.2012 16:03
Моето е по-скоро въпрос, макар че дадох най-висока оценка за статията...ако мога да попитам...в рецептата за остро зрение...да ври 40 минути не е ли много? То ще изври за толкова време. Че много искам да пробвам рецептата, но се чудя за това. Благодаря предварително.
2
0