Как да си съхраним грах за зимата

Как да си съхраним грах за зимата

Грах
Практичен сушилник за мивка - зелен-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка - зелен
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Бобовите растения са зеленчуци като грах, боб, леща и фъстъци. Запазването на тези зеленчуци е относително лесно и може да се направи по няколко начина. Като цяло, грахът ще бъде най-добър за консумация, ако е замразен. Бобът и грахът, когато са обелени, могат да се сушат и се съхраняват за дълъг период от време.

Грахът е ценен източник на протеини, желязо и неразтворими фибри. Неразтворимите фибри помагат за намаляването на холестерола, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Той е отличен източник на желязо и витамин С, които работят за правилното поддържане функцията на имунната системата.

Първото нещо което трябва да направите преди да започнете да консервирате граха е след като го наберете, да го почистите добре от шушулките, а след това да отстраните негодните зърна.

Консервиране на грах

Първият метод по който можете да консервирате грах е като го затворите в буркани. Грахът се бере, докато е още с леко меки зърна, почиства се от шушулките и се поставя в тенджера с леко подсолена, вряща вода за около 5 минути, за да се бланшира.

Консерва Грах

След това се изцежда през гевгир и се измива със студена вода. С така обработеният грах се пълнят буркани, към които се добавя една супена лъжица сол и се долива вода. Бурканите се затварят и се варят 2 часа. След което се изваждат и се обръщат с капачката надолу.

Замразяване на грах във фризера

Втория начин по-който можете да съхраните грах за през зимата е като го замразите във фризера. За целта отново, грахът се бланшира в подсолена вода, след което се измива и отцежда добре. Разделя се на равни части в пликчета (колкото за едно готвене) и се подрежда във фризера. Преди употреба се размразява леко.

Изсушаване на грах

Другия вариант за консервиране на грахът е чрез сушене на слънце. След като грахът е обран и почистен добре се разстила на тънък слой, на слънчево и проветриво място.

Размесва се по няколко пъти на ден, като вечер се прибира на сухо място в къщи, за да може да се предпази от нежелано овлажняване.

Процедурата се повтаря докато грахът напълно изсъхне за около седмица (в зависимост от климатичните условия). След което се съхранява в хартиени пликове на сухо място.

Рейтинг

5 2
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати