Как да не ни залепва скарата

Как да не ни залепва скарата

Пилешко на Скара

Излизайки от големия град и търсейки място за почивка и релаксация, винаги вземаме със себе си скарата или барбекюто – приготвя се бързо, става вкусно и ако има кой да пече, е и много лесно.

Макар да не изглежда трудоемка работа, на подобни събирания във вила или бунгало извън града, винаги има някой, който на практика е зачислен към скарата – той отговаря за месото или рибата, ще се получат ли и как точно.

Не, че ако не се получат някой ще направи кой знае какъв проблем, но ако на скарата е застанал истински майстор в печенето – това би направило събирането още по-приятно.

Подправките, маринатата за месото и самите продукти си ги избира майсторът на скарата. И на най-добрите майстори обаче понякога нещата не им се получават достатъчно добре.

Скара

Овкусеното и метнато на скарата месо замирисва прекрасно, но когато дойде моментът за обръщане, половината остава върху скарата. Защо се получава така и как да го предотвратим?

За да не се случват такива мини-инциденти трябва внимателно да намазвате скаричката с мазнина – тя може да бъде олио или пък масълце, а в най-добрия случай парче сланина.

Има вариант да се натърка и с лук и олио, но това е по-скоро заради миризмата, която остава, особено ако печете риба. Всъщност при печене на скумрия трябва много обилно да сте намазали и скарата с олио, защото в противен случай залепва мигновено.

И рибата трябва преди това да е била подсушена. Не забравяйте, че рибата не иска дълго печене – ако седнете при компанията, може да не я разпознаете сред въглените на барбекюто. За кюфтенцата на скара помнете, че не е необходимо да ги сплесквате предварително – едно, за да не залепнат, второ – за да останат сочни.

Най-добрата мазнина за скарата е животинската, така че парче сланина ще ви свърши чудесна работа. Ако сте намазали скарата с нея, няма да ви е необходимо постоянно да намазвате, защото мазнината от сланината обгаря по-трудно.

Можете преди да започнете същинското печене да сложите парченца бекон, които да омазнят скарата изпичайки се, но така удължавате стоенето до горещата скара, вместо да го заместите с приятно и вкусно прекарване на трапезата.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Ваня Георгиева
Ние мажем скарата със глава лук или сланина, но лука е по добре не залепва после при печене.
0
0
Дро
Дро
30.09.2015 11:14
Майстори... С каквото и да намажеш скарата, рано или късно ще изгори, което налага постоянно мазане, смрад и загуба на време. Маже се месото :)
3
0
Момо
Момо
10.06.2015 22:34
Ако е чиста и добре загрята скарата може и без мазане.
За рибата също може да не се маже загряваш скарата и първо печеш от външната страна не се нуждае от марината осоляване и глупости.
Кюфтаците винаги се сплескват за по бързо и равномерно изпичане освен ако не се пържат.
И търпение, много от хората бързат с обръщането и за това всичко залепва и се разкъсва и рибата става на кайма.

"Макар да не изглежда трудоемка работа" не изглежда, но е! за да ги знаеш тези моменти трябва практика старание и майсторлък :)
3
1
Течо
Течо
02.03.2014 17:54
Господин "Той", всеки съвет в кулинарията е добре дошъл, независимо дали ти го знаеш или не! Имам претенциите да съм майстор на скарата и все пак браво на Мартин за споделените знания!
2
2
Мартин
Мартин
26.01.2014 10:50
Здравейте!Сплескаването на кюфтета няма нищо общо със сочността им.Това се прави за равномерно изпичане и за по-бързо приготвяне.Ако искате сочни кюфтета:
-не ги печете прекалено много
-гледайте в каймата да има и достатъчно количество мазнинка
-добавяйте винаги вода в каймата(120-200мл)на кг в зависимост колко мазнина има в каймата
-смления лук също прави кюфтетата крехки.
Някой от печивата на скара не е хубаво да се солят предварително или да има сол в маринатата,понеже солта изсушава месото.В такива случеи се соли по време на печене.
Чести грешки,които се допускат и в следствие им залепват продуктите на скарата са:
-не добре загряла скара
-не добре почистена скара
-не добре намазнена
-прекалено раното обръщане на продуктете(когато месото е готово то само се отлепя,без проблем.
За рибата също искам да вметна един трик.Намазнете добре скарата и я поръсете със сол и след това сложете рибата.По този начин хем няма да ви залепне,хем рибата ще си поеме сол,колкото и трябва :)
Дано съм бил полезен.
19
0
Николай Стефанов
Моят опита казва, че смленият лук наистина дава допълнителна сочност и крехкост, но за сметка на това нагарча. Препоръчвам много ситнонарязан лук на ръка.
0
1
Той
Той
26.09.2013 11:27
Ммм, нищо ново, за какво ги качвате тези съвети, които а дано, ама надали има някой, който да не ги знае. Кажете нещо ново, интересно:(((
0
12
Кайраков
Кайраков
12.09.2013 08:39
Най добре е скарата да се намаже с телешка лой !
2
1
Бай Иван
Бай Иван
01.02.2014 19:30
За рибата най-важно е да не се маха преди да е добре изпечена и няма да ви залепва.
1
0