Защо краставиците имат горчив вкус
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо краставиците имат горчив вкус

Защо краставиците имат горчив вкус

Защо краставиците имат горчив вкус
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Добре известно е на всички, че краставицата е зеленчук, който съдържа много вода. Изключително полезен, вкусен и разтоварващ особено за летния сезон. Но за да стане сочна и вкусна, краставицата има нужда от грижи.

По-специални са грижите за този зеленчук, когато става дума за водата – за да бъде така сочна, краставицата се нуждае от много често поливане и то най-вече в периода, когато е цъфнала. Липсата на вода води до стрес, който завишава съдържанието на други вещества в краставицата, които всъщност предизвикват неприятния горчив вкус.

Ако сами произвеждаме този зеленчук, трябва да знаем, че е необходимо почвата да бъде непрекъснато влажна. Ако обаче сме само потребители и си ги купуваме като краен продукт от пазара, е трудно да разберем коя краставица горчи и коя е вкусна. При градинските, натурални краставици се случва по-често да са горчиви, защото върху тях не се употребяват някакви препарати, за разлика от онези, които се гледат в оранжерии за масово и целогодишно производство.

Не можем да предвидим какъв ще бъде вкусът на краставицата, докато си я купуваме или когато ни я сервират в заведение. Шансът в заведение да бъде горчива е малък, като се има предвид, че там се зарежда в големи количества и обикновено се купуват оранжерийни краставици, а не натурални.

Защо краставиците имат горчив вкус

Когато си правим салата вкъщи, също може да ни се случи – не си мислете, че ако я бяхте обелили, нещата щяха да се променят – ако краставицата не е гледана както трябва, тя ще си горчи дори и да я обелите.

Твърди се, че ако се отреже пънчето на зеленчука и започне да се търка с останалата част от краставицата, горчивината щяла да излезе под формата на пяна – колко е вярно не е много ясно, но според някои хора този метод ще ви премахне нитратите от краставицата.

Не е много сигурно, че това потриване ще премахне толкова химикали, които са употребени или пък ще поправи факта, че краставицата не е поливана достатъчно. Единственото, което можете да направите е да си пожелаете следващата краставица да не бъде с горчив вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
симпатяга
симпатяга
11.08.2014 13:50
Направих експеримент-нарязаната горчива краставица залях с чиста вода и след около час, краставицата беше чудесна на вкус...наздраве и да ви е сладко!
1
1
Камчев
Камчев
29.08.2013 22:00
Режеш, опитваш и ако горчи измиваш ножа и пак режеш и опитваш докато свърши горчивата част. Ако не изплакнеш ножа горчилката се разнася по цялата краставица!!!
1
1
пешо
пешо
27.08.2012 20:20
абе краставицата си е краставица
0
2