Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим в горещините

Какво да сготвим в горещините

Доматена Супа

Горещината ни подтиква да пием повече вода, да хапваме повече плодове и зеленчуци, но не бива напълно да забравяме за месото, както и за рибата.

Разгледайте нашите предложения за няколко летни ястия.

Доматена супа

Необходими продукти: 5 домата, 1 краставица, 2 червени пиперки, стрък зелен лук, връзка магданоз, 3 стръка целина, зехтин, оцет, босилек, сол.

Начин на приготвяне: Чесънът, лукът, магданозът, зехтин, оцет, сол, босилек – всички тези продукти се пасират до получаването на сос. В отделен съд пасирате доматите заедно с краставицата – не е необходимо да станат на пюре, пасирайте двата зеленчука, както на вас ви харесва.

После смесете със соса и охладете много добре. При поднасянето на студената и лесна супа можете да поръсите с малко целина и съвсем малко зехтин. Подходяща е и за салата, както и за основно, но ако ви се струва недостатъчно, винаги можете да добавите панирани или печени на скара пилешки филета, както и сьомга.

Пълнени патладжани с царевица и домати

Пълнени Патладжани

Необходими продукти: 1 голям патладжан (броят зависи от това за колко души ще ги приготвяте), морков, лук, чесън, 4 домата или доматено пюре, 150 г царевица, босилек, дафинов лист, сол, магданоз.

Начин на приготвяне: Разрязвате патладжана на две половини, издълбайте месестата част, посолете добре и лодките от патладжана и останалата част и оставете хубаво да се отцеди за около 30 минути. В тиган сгорещете мазнина и изпържете лука и моркова, след което добавете вече отцедената и нарязана на ситно вътрешна част от патладжана.

След като промени цвета си, сложете царевицата, запържете и постепенно добавете настърганите домати. Оставете да заври и добавете босилека, солта и дафиновия лист. Захлупете за около 10 минути, но го разбърквайте и поглеждайте през това време. Ако желаете, може да добавите съвсем малко кашкавал преди да го дръпнете от котлона.

През това време запечете леко патладжана, като вътре сложите малко мазнина и нарязан на филии чесън. Оставете го леко да потъмнее (патладжанът), след което извадете лодките и ги напълнете със сместа, сложете във фурната в тава с домакинска хартия и налейте 100 г вода. Сложете тавата във фурната и печете на силна фурна през първите 15 минути, след което намалете. Гозбата е готова, когато водата се е изпарила.

Печени пълнени чушки с яйце и сирене или извара

Необходими продукти: 7-8 печени (червени или зелени) пиперки, сирене или извара – 200-300 г, яйца – 2-3 броя, четвърт китка магданоз, смлян черен пипер, олио.

Обелете печените пиперки, отцедете ги и ги напълнете със смес от настърганото сирене (или изварата), яйцата, ситно нарязания магданоз и черния пипер. Има 2 варианта на термична обработка. Можете да намажете тава с неголямо количество олио, да подредите напълнените пиперки, да ги полеете с още малко олио и да ги изпечете във фурната. Или да ги изпържите на тиган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest