Пяната при готвене на манджа

Пяната при готвене на манджа
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Пяната, която се образува при варенето на някои зеленчуци и месо не изглежда добре и повечето домакини се опитват да я отстранят, когато приготвят специална вечеря.

В японската кухня, например, обирането на подалата се пяна от сваряването на месо в тенджерата за готвене е изключително важно, за да се създаде една хубаво и чисто като бульон ястие. Това е допълнителна работа, но тя е от ключово значение за "рафинирания" вкус и доброто представяне на приготвеното меню.

Когато супата или бульонът са започнали да се варят, протеините, които се съдържат в използваните продукти, се втвърдяват и създават образуването на пяна, която се издига към повърхността.

Обикновено е белезникаво кафеникава на цвят и малко по-тежка като консистенция от останалата течност. Тя трябва да бъде отстранена възможно най-бързо преди да заври напълно, за да не се разнесе и смеси в бульона.

Ето как се прави това: Трябва да се подготви фина цедка от неръждаема стомана и съд, налят с вода, в който тя да се потапя. Когато супата започва да завира, стойте над печката.

Пяната при готвене на манджа

В момента, в който забележите надигащата се утайка към повърхността, вземете приготвената цедка и я дръжте в едната ръка, а с другата си подавайте купата с вода.

Започнете да загребвате пяната от бульона с помощта на цедката и след като чистата течност се отцеди и в нея остане само пяната, я потопете в купата с вода, за да я измиете. След това продължете да обирате утайката по същия начин.

Когато отстраните по-голямата част от пяната, оставете ястието да къкри на по-бавен огън, защото варенето на по-силна температура ще предизвика образуването на нова утайка и нейното последващо разтваряне, което ще направи по-тъмен бульона.

Не е нужно той да бъде напълно бистър и с отстранена изцяло мазна пяна- достатъчно е да има един по-приятен вид. По същия начин може да бъде отстранена и пяна при готвенето на някои варива като боб, леща, нахут.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Николай
Николай
26.11.2014 19:02
За дамите, които обясняват "как се казва":"Не врат, ами шия."
0
0
Дъфакова
Дъфакова
20.02.2014 02:41
"Хора, четете...", вероятно г-жа Ненова е искала да напише, че това го знаят дори и младите домакини. Последното Ваше изречение, цитирам "Не сме длъжни да разбираме за неграмотността ви!" също е лишено от смисъл. Съветвам Ви да четете какво пишете :)
0
0
мария
мария
18.09.2013 11:12
ЯСТИЕ СЕ КАЗВА!
1
2
Мария
Мария
14.09.2013 19:34
Не се казва манджа а ЯСТИЕ !!
1
3
Стамова
Стамова
02.08.2013 12:41
Това всъщност не е протеин, а коагулиран белтък! В по-старите учебници по медицина, които се отнасят до храненето пише, че не се отпенва бульона! Така че който, както иска!
7
1
=)
=)
31.07.2013 17:13
Съгласна съм с последния коментар! Браво!

А относно разделението млади и стари?! Я, порастнете, я разберете, че старостта ви не ви прави мъдреци! Когато неволята застигне човека яхнията и бобът могат да бъдат приготвени от 10-годишни МЛАДИ ДОМАКИНИ! Не философствайте, занимавайте се с градивни дейности!
3
0
Хора,  четете  книги, не пишете малоумни
Хора, четете книги, не пишете малоумни
31.07.2013 17:11
Ненова, противоречите си! Внимавайте малко :)


Четете!
Мислете!
Не пишете, а коментирайте с приятели и близки! Не сме длъжни да разбираме за неграмотността ви!
0
0
lid06
lid06
22.07.2013 09:24
Веднъж четох мнение, че всъщност пяната е полезна и не трябва да се маха. Оттогава все се чудя да я махам ли или не. Няма ли някакви изследвания по въпроса?
2
1
iw.nenowa
iw.nenowa
15.07.2013 21:03
Напълно съм съгласна с г-н Камчев! Това не го знаят "младите домакини", които дори не са виждали тенджера, камоли да сложат да варят нещо в нея!
3
2
ely
ely
12.07.2013 22:21
аз прецеждам целия бульона в отделна тенджера,като вадя месото първо и после го връщам пак в същата като съм я изплакнала с вода за да няма по стените от пяната. Това дали е правилно?
4
0