Домашен хляб с жива закваска

Тесто
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Естествената закваска или така наречената жива закваска или квас е ферментирала смес, направена от вода и брашно. Това деликатно вещество е чувствително към външната среда и за това трябва да се съхранява добре покрито на стайна температура. Рецептата е на възраст около 4000 години и е открита в Древен Египет.

Принципът е изключително прост: Смесете вода и брашно и оставете да отпочива на стайна температура. С помощта на естествените микроорганизми във въздуха и естествените процеси на ферментация, закваската се изпълва с мехурчета, като на всеки три дни трябва да се освежава с добавянето на равни количества вода и брашно. Тази смес с мехурчета, мирише по-скоро, като бира, кисело зеле или оцет т.е. има кисел аромат.

За 360 грама жива закваска ще ви трябват 180 грама брашно и 180 грама хладка вода. Разбъркайте ги в подходящ съд до получаването на каша, след което го покрийте добре. За целта можете да използвате фолио.

Домашен Хляб

Идеалната температура за отглеждане на живата закваска е около 25 градуса. След три дни подхранете закваската с 4 супени лъжици вода и 4 супени лъжици брашно, като отново разбъркайте и покрийте. На 6-7 ден вашата живата закваска е готова за използване.

Така приготвената квас можете да използвате и в други рецепти в който се използва мая, само че процесът на втасване е много по-дълъг.

След като сте приготвили вашата жива закваска, можете да се залавяте с месенето. За целта в голяма купа, смесете закваската с 1 килограм брашно, 1 супена лъжица сол и 850 грама хладка вода (около 25 градуса), разбъркайте с лъжица или ръка до получаването на меко тесто.

Оставете тестото да втасва така за около час и отново го намесете. Сложете го в набрашнен съд и го покрийте с кърпа, за да не изсъхне, като този път го оставете така за около 8 часа. След като тестото е отпочинало, намесете го отново и го поставете в намазана тава за да втаса за последен път.

Когато тестото се надигне включете фурната и го поставете да се пече за около 40 минути. По желание можете преди да го поставите във фурната да го намажете с разбит жълтък или кисело мляко.

Рейтинг

5 12
4 8
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Деница
Деница
28.05.2015 10:20
имайте предвид, че количеството на сместа е по-скоро за две питки. на мен лично не ми се получи този опит, но може да е било и от брашното, което ползвах.
2
0
снежана
снежана
26.04.2015 17:06
Здравейте,
направих тестото,но тъй като съм зелена още в готвенето, бихте ли ми уточнили тестото трябва ли да е меко за месене с ръце или малко по гъсто от боза?
3
0
Боби
Боби
05.09.2014 13:32
Здравейте! Благодаря за рецептата!
Но бихте ли ми казали, за всеки хляб ли трябва да се прави жива закваска или от готовото тесто преди изпичане мога да отделя 360 гр. за следващия хляб?
Благодаря предварително!
16
8
иванка
иванка
08.02.2014 04:21
здравеите! Направих закваска както е описано по горе стана шуплеста смес и после сложих и направих хляб,наистена е много добро,стана страхотен вкусен хляб.Пожелавам успех на всички
8
4
Деньо
Деньо
17.12.2013 17:08
И във въздуха на съвременните кухни не е ли пълно с термофилни дрожди, т.е. дрожди на съвременната турбо мая която се продава по магазините. Не означава ли това, че макар по по-труден начин, ще си отгледаме същата мая като от магазина?
2
9
Деньо
Деньо
14.12.2013 17:57
Да разбирам ли че се използва цялото количество от така получената закваска?
31
3
Веселина
Веселина
23.03.2013 14:46
На колко градуса се пече хляба?
17
3
Румяна Мркова
Румяна Мркова
20.03.2013 10:58
Боже, от кога търся бълг. рецепта за жива закваска.
11
0