Лесни домашни кремове със сметана

Лесни домашни кремове със сметана

Защо да купуваме консервирани кремове и различни полуфабрикати, когато е толкова лесно да се приготви собственоръчно сметаново изкушение в домашни условия?

Има много вкусни начини, по които може да се направят неустоими десерти, като ползваме само няколко прости трикa в приготвянето на крем-сметана.

Ето някои съвети как да си я направим.

Това е основната рецепта за сметана, върху която може да се надгражда с включването на други съставки за постигане на различни вкусове. Прочетете допълнителните варианти по-долу, за да решите какво да добавите към базисната рецепта за перфектното допълване с вкус на сметана на предпочитания от вас десерт.

Рецепта за обикновен крем със сметана

Необходими продукти: 500 мл. пълномаслена сметана, 1/2 ч.л. екстракт от ванилия, 1/4 чаена чаша пудра захар/или повече по пожелание/.

Начин на приготвяне: Изсипете съставките в една купа. Разбийте ги с електрически миксер, докато сместа не стане достатъчно тежка, така че да се задържа по стените на съда. След това кремът е готов за използване в приготовлението на различни вкусотии или като самостоятелен десерт.

Рецепти-вариации със сметана

Има безброй начини да се разнообрази основната рецепта. Много различни съставки се съчетават добре за тази цел. Някои от най-често срещаните са ароматизираните ликьори, екстрактите, подправките, смлените пресни и/или сушени плодове.

Ликьорът е сладка алкохолна напитка, която се ароматизира и има силен вкус. Екстрактите са алкохолен разтвор, съдържащи силна есенция от плодове, ядки, билки, подправки и т.н.

Помислете какъв вид аромат ще допълва и завършва вкусово десерта, който сте приготвили. Ментата ли е добро решение или малини с тъмен шоколад? Ром с ягоди, череши или праскови? Портокалова или бадемова есенция с шоколад?

Сметана с алкохолена добавка

Ром или бърбън със сметана се съчетава много добре с десерти, базирани на използването на плодове. Това са сезонните сладкиши с ягоди, плодовите пайове с праскови или череши например.

За да си приготвите този крем, просто прибавете към съставките на горната базисна рецепта 1 и половина супена лъжица ром или бърбън уиски.

Крем от прясна мента със сметана

Ментата отдавна е позната като незаменима съставка към десерти с шоколад. В сладки, сладоледи, мусове- където има шоколадов привкус, може да се добави и ментовият.

Използвайте основната рецепта за крем от сметана и към нея добавете 1/2 чаена лъжичка екстракт от мента и 1 супена лъжица паста от мента, направена от пресни ментови листа (за тази цел те се смачкват в хаванче).

Лесни домашни кремове със сметана

Използвайте листа от мента за гарнитура при поднасянето на самия крем или към десерта, в който е използван.

Крем от бита сметана, овкусен с конфитюр

Използвайте пак горната основна рецепта, но намалете захарта до 2 или 3 супени лъжици и добавете 2 супени лъжици плодов конфитюр по ваш избор.

Крем от сметана с ликьор

Ето списък на вариантите за използване на няколко различни вкусни, ароматизирани ликьори със сметана. Просто изберете един, който ще допълни по най-подходящия начин вашия десерт:

1. 1 супена лъжица Годива - шоколадов ликьор (тъмен шоколад), и 1 супена лъжица какао на прах се смесват и добавят към другите съставки. Кремът се гарнира с поръсване на какао на прах.

2. Grande Marnier - портокалов ликьор (1 и половина супена лъжица), с 1/2 чаена лъжичка ситно настъргана портокалова кора се добавят към основната рецепта за сметанов крем.

3. Ликьор Шамбор Роял де Франс (ароматизиран с малина) - Ако ще използвате само него в допълнение към основната рецепта, тогава добавете 1 и половина супена лъжица. Ако имате свежи малини, то тогава прибавете 1 супена лъжица прясна малинова паста от тях и само 1 супена лъжица от Шамбор-а. Сервирайте крема с пресни малини и го гарнирайте с малинов сироп.

4. Към основната рецепта добавете 1 и половина супена лъжица Франджелико - лешников ликьор. Готовият крем се гарнира със счукани карамелизирани лешници.

Чубрица със сметанов крем

Този вид крем се комбинира с ястия като: студени супи - гаспачо, гъсти крем супи и много др. За да си направите крем от чубрица, са необходими 500 мл. пълномаслена разбита сметана и една супена лъжица паста от пресни листа чубрица.

Съхранение на крема

Кремовете със сметана ще се запазят за няколко дни, ако се покрият в пластмасов съд и се съхраняват в хладилник.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати