Как да съхраним тиквички за зимата

Как да съхраним тиквички за зимата

Тиквички
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

С деликатен вкус, леки, освежаващо засищащи тиквичките могат да бъдат чудесна храна през пролетно-летните дни. Съхранението им е подобно на това на краставиците и е добре да престояват в хладилник, докато не бъдат приготвени. Запазването им за по-дълъг период от време изисква внимателно им обработване.

За да се радваме на ефирната им текстура в супите, например, и през зимата, то трябва да ги замразим, следвайки няколко прости правила.

Първо, взимаме няколко тиквички. Измиваме ги внимателно. Отстраняваме краищата, но не ги обелваме, за да съхраним формата на тиквичката по време на замразяването и отмразяването.

Нарязваме ги по дължина или на по-дебели кръгови парчета. Така обработени, ги оставяме малко да постоят. След това с кухненска хартия леко увиваме парченцата тиквички и нежно попиваме, колкото се може повече от водата, която са пуснали.

Когато попием излишната течност, ги поставяме в найлонов плик, като най-подходящ е твърдият плик с цип. Добре е да съблюдаваме дали отделните парченца се свличат и събират само в единия край на плика или са натрупани в една посока. Трябва да разпределим парченцата тиквичка по цялата вътрешна част на найлоновия плик.

Когато привършим с тази подготовка, тиквичките са готови за замразяване. При размразяване трябва да ги оставим на стайна температура, за да избегнем разкашкването им.

Може да нарежем любимия ни зеленчук и на кубчета, но тогава е по-вероятно при размразяване тиквичката да е още по-безформена и скашкваща се в ястието. Обикновено се счита, че така замразените и съхранени за зимата тиквички не могат да бъдат ползване за пържене.

Как да съхраним тиквички за зимата

Затова е по-добре да замразим вече изпържени тиквички. Първо, трябва да ги измием добре и подсушим. След това се нарязват на по-големи кръгчета със запазена обелка в краищата им. Леко ги запържваме, след което ги оставяме да изстинат, попиваме излишната течност и мазнина с кухненска хартия и ги слагаме внимателно в плик за съхранение във фризера.

Когато бъдат размразени трябва да се подправят с повече подправки, за да се подсили вкуса им.

Който и вариант да изберем за съхранение, добре е да се ръководим от това, че тиквичката е един зеленчук със силно водно съдържание и е добре максимално да извлечем течността преди неговото замразяване. Затова е препоръчително винаги да запазваме обелката, която придържа цялостта на тиквичката и да използваме парченцата тиквичка в приготвянето на ястия, където тя ще се обработи и свари достатъчно добре.

Рейтинг

5 7
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ивето
ивето
13.06.2015 20:44
всякакви варианти съм пробвала,но най-сполучливи са пържени в кутийки и във фризера!
5
0
Мария
Мария
12.08.2013 09:00
Моето предложение- замръзени тиквички за пържене/прилагам от години/. Нарязаните тиквички на филии за пържене /малко по-дебели от обикновено/, бланширам в подсолена вода около минута, охлаждам, оцеждам и поставям в найлонов плик. Замръзявам.
По същия начин подготвям и тиквички на кубчета. Не се разкашкват. С тях готвя мусака, ориз, супа...
3
0
роси
роси
26.07.2014 13:36
даже не ги бланширам.нарязани ги замразявам а после замразени ги пържа във фритюрника
3
0