Как да си направим бира от плодове

Как да си направим бира от плодове

Различните видове плодове са идеална основа за домашна бира с лек плодов вкус. Можете да направите лесно портокалова бира. Разтворете в малко вода два килограма и половина захар. Добавете сто милилитра бяло вино и кипнете.

Излейте в малко дървено буренце и добавете сока от три портокала, като махнете семките. Добавете две супени лъжици бирена мая и напълнете буренцето догоре с вода. Разбъркайте сместа и оставете на температура от петнадесет градуса.

Затворете буренцето с тапа, в която има тръбичка за въздух. На третия ден добавете в бурето четиридесет грама нарязани на ситно портокалови кори.

След пет дни разлейте течността в бутилки, затворете и съхранявайте на хладно. По същия начин можете да приготвите бира от лимони.

Как да си направим бира от плодове

Бирата от сливи се прави с шест килограма добре узрели сливи, които са намачкани добре и са накиснати в четири литра вода. Добавя се разтвор от четири килограма захар и малко вода, добавят се и двеста милилитра бяло вино.

Сместа се кипва, след това се излива в буренце и се долива с вода, като се добавят и три супени лъжици суха бирена мая. Оставя се на осемнадесет градуса и на третия ден се добавят четиридесет грама нарязани на ситно лимонови кори. В тапата се слага тръбичка за въздух и след десет дни се разлива в бутилки.

Можете да направите бира и от зеленчуци – за тази цел най-подходящи са морковите. Оранжевите зеленчуци – около четири-пет килограма - се настъргват на едрото ренде, отцежда се сокът, кипва се и се прецежда през марля.

Леко се охлажда и се добавят половин шепа сух хмел и половин супена лъжица бирена мая. Всичко се разбърква добре и се оставя за три денонощия на осемнадесет градуса. Сваля се пяната, прецежда се през марля и се разлива в бутилки. След една седмица престой на хладно може да се консумира.

Бира се прави и от зелен грах. Шушулките на младия грах съдържат доста захар. Сложете в тенджера млади, неузрели шушулки грах и кипнете на бавен огън, като преди това ги залеете с вода, която да е десет сантиметра над шушулките.

Варете три часа, като при необходимост добавяйте вода. Прецедете отварата през три слоя марля и охладете. Пригответе отвара от една шепа сух хмел или сушена салвия, кипнати за няколко минути с две-три супени лъжици суха бирена мая. Двете течности се смесват и се покриват с капак.

Оставят се на топло за три дни, като се маха пяната периодично. След това се разлима в бутилки и се оставя за една седмица на студено.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ДрагомирOFF
ДрагомирOFF
27.10.2014 19:19
К'ва е тая рецепта с "малко" или "много" бе колега :D За теб много бира за мен може да е малко и обратното, нали така ?! Интересна рецепта само че НЕИЗПОЛЗВАЕМА заради "хубавото ти" обяснение ...
0
0
гроздан
гроздан
18.08.2012 22:17
Във Видин - малко буренце е 1 тон. В Чирпан - 5 тона. Остава да разберем откъде е автора на статията!!!
0
0
Зарко
Зарко
07.08.2012 23:24
Не можах да разбера какво е това "малко буренце", което се допълва с вода. 10 литра ли е, 20, или някакъв друг обем. И откъде може да си купи човек бирена мая.
0
0