Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим бира от плодове

Как да си направим бира от плодове

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как да си направим бира от плодове

Различните видове плодове са идеална основа за домашна бира с лек плодов вкус. Можете да направите лесно портокалова бира. Разтворете в малко вода два килограма и половина захар. Добавете сто милилитра бяло вино и кипнете.

Излейте в малко дървено буренце и добавете сока от три портокала, като махнете семките. Добавете две супени лъжици бирена мая и напълнете буренцето догоре с вода. Разбъркайте сместа и оставете на температура от петнадесет градуса.

Затворете буренцето с тапа, в която има тръбичка за въздух. На третия ден добавете в бурето четиридесет грама нарязани на ситно портокалови кори.

След пет дни разлейте течността в бутилки, затворете и съхранявайте на хладно. По същия начин можете да приготвите бира от лимони.

Как да си направим бира от плодове

Бирата от сливи се прави с шест килограма добре узрели сливи, които са намачкани добре и са накиснати в четири литра вода. Добавя се разтвор от четири килограма захар и малко вода, добавят се и двеста милилитра бяло вино.

Сместа се кипва, след това се излива в буренце и се долива с вода, като се добавят и три супени лъжици суха бирена мая. Оставя се на осемнадесет градуса и на третия ден се добавят четиридесет грама нарязани на ситно лимонови кори. В тапата се слага тръбичка за въздух и след десет дни се разлива в бутилки.

Можете да направите бира и от зеленчуци – за тази цел най-подходящи са морковите. Оранжевите зеленчуци – около четири-пет килограма - се настъргват на едрото ренде, отцежда се сокът, кипва се и се прецежда през марля.

Леко се охлажда и се добавят половин шепа сух хмел и половин супена лъжица бирена мая. Всичко се разбърква добре и се оставя за три денонощия на осемнадесет градуса. Сваля се пяната, прецежда се през марля и се разлива в бутилки. След една седмица престой на хладно може да се консумира.

Бира се прави и от зелен грах. Шушулките на младия грах съдържат доста захар. Сложете в тенджера млади, неузрели шушулки грах и кипнете на бавен огън, като преди това ги залеете с вода, която да е десет сантиметра над шушулките.

Варете три часа, като при необходимост добавяйте вода. Прецедете отварата през три слоя марля и охладете. Пригответе отвара от една шепа сух хмел или сушена салвия, кипнати за няколко минути с две-три супени лъжици суха бирена мая. Двете течности се смесват и се покриват с капак.

Оставят се на топло за три дни, като се маха пяната периодично. След това се разлима в бутилки и се оставя за една седмица на студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ДрагомирOFF
ДрагомирOFF
27.10.2014 19:19
К'ва е тая рецепта с "малко" или "много" бе колега :D За теб много бира за мен може да е малко и обратното, нали така ?! Интересна рецепта само че НЕИЗПОЛЗВАЕМА заради "хубавото ти" обяснение ...
0
0
гроздан
гроздан
18.08.2012 22:17
Във Видин - малко буренце е 1 тон. В Чирпан - 5 тона. Остава да разберем откъде е автора на статията!!!
0
0
Зарко
Зарко
07.08.2012 23:24
Не можах да разбера какво е това "малко буренце", което се допълва с вода. 10 литра ли е, 20, или някакъв друг обем. И откъде може да си купи човек бирена мая.
0
0