Как да си направим бира от хляб

Домашна бира от хляб

С помощта на хляб се правят различни видове домашна бира, която е много вкусна. За да направите домашна тъмна бира, са ви необходими 800 грама запечени на фурна филийки бял хляб или бели сухари, 400 грама предварително накиснати за два дни зърна ръж, 200 грама попарен с вряла вода сух хмел, 100 грама захар, 5 смлени зърна черен пипер, една щипка сол, една чаена чаша топла вода, в която са разтворени две супени лъжици суха бирена мая.

Добавете преварена, леко охладена вода, така че всички съставки да се смесят и да се превърнат в каша. Захлупете съда с парче плат и оставете на топло за едно денонощие. След това добавете 4 литра преварена охладена вода и 100 грама захар, разтворени в една чаена чаша топла вода. Разбъркайте добре, затворете с капак и оставете в гореща фурна за десет часа. Изключете фурната и оставете съда в нея още едно денонощие.

Извадете от фурната, излейте отварата в друг съд, а в гъстата смес налейте три литра вряла вода и след един час прецедете и излейте прецеденото в отделената преди това отвара.

Оставете да заври на котлона. Махнете пяната и прецедете през три слоя марля. Разлейте в бутилки, затворете с тапи и ги закрепете здраво с тел. Съхранявайте на студено и след две седмици се насладете на прекрасния вкус на домашната тъмна бира.

Черен хляб

Смес от бял и черен хляб също е много подходяща за направа на домашна бира. Поръсете 800 грама бял и 800 грама черен хляб със сол и счукан карамфил, нарежете го на парчета и го подсушете леко във фурната.

Добавете 600 грама покълнали ръжени зърна, напръскани два дни предварително с вода. Добавете 1 чаена лъжичка канела, 50 грама бирена мая, разтворена в чаша топла вода, и 3 литра студена вода.

Всичко се разбърква добре и се оставя на топло за две денонощия. След това се добавят 200 грама хмелови шишарки, попарени с половин литър вряла вода, и две супени лъжици захар.

След това се добавят три супени лъжици захар, разтопени до кафяво, и девет литра вода. Разбъркват се и се добавят две супени лъжици сода за хляб.

Съдът се похлупва с капак или няколко пласта марля и се оставя в много топло място за един ден. Прецежда се през марля, а след това се филтрира през хартиен филтър. Разлива се в бутилки, затваря се и се оставя за три дни на топло. След това се оставя за две седмици на студено и бирата е готова за консумиране.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
георги
георги
20.04.2013 19:02
ако седи 10 часа в гореща фурна няма ли да изври , изкипи или загори
2
0
анди
анди
28.03.2013 21:48
Въпросът ми е на колко градуса трябва да е нагорещена фурната.
4
0