Повишаване на апетита при възрастни
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Повишаване на апетита при възрастни

Повишаване на апетита при възрастни

Повишен апетит

Повишаването на апетита може да бъде симптом на различни заболявания. Например, той може да се дължи на някои психични заболявания или нарушения на ендокринната жлеза. Повишения апетит може да не бъде постоянен, той може да идва и да си отива или може да продължи за дълги периоди от време, в зависимост от причината. Той не винаги води до наддаване на тегло. Термините "хиперфагия" и "полифагия" се отнасят за някой, който се фокусира само върху храненето, или който яде прекалено много, преди да се почувства сит.

Причините за повишен апетит включват:

безпокойство

• някои лекарства (например кортикостероиди, ципрохептадин и трициклични антидепресанти)

булимия (най-често при жени 18 - 30 години)

• захарен диабет (включително гестационен диабет)

Базедова болест

хипогликемията

предменструален синдром

Емоционалната подкрепа и консултирането с лекар са наложителни в някои случаи, а да не кажем, че се препоръчват. Ако някое лекарство причинява повишен апетит и наддаване на тегло, консултацията с вашия лекар може да ви бъде полезна и той да намали дозата ви или да ви препоръча друго лекарство. Никога не спирайте приема на лекарството без първо да се консултирате с вашия личен лекар, независимо от това, че то ви причинява повишен апетит.

Кога да се свържем с медицински специалист

Свържете се с вашия личен лекар, ако:

• Вие имате необяснимо, устойчиво увеличение на апетита

• Имате други необясними симптоми

Може да ви изненадаме, но трябва да знаете, че някои медицински условия, могат да ви накарат да изпитате повишен апетит. Тук ще откриете, че при по-голямата част от случаите това се дължи на условия, които влияят върху метаболизма на тялото.

Рафинирани въглехидрати

Ние всички сме гладни от време на време, но понякога силният глад може да бъде симптом на по-сериозно болестно състояние. За това повишаването на апетита трябва да бъде игнорирано. Когато вашият апетит се увеличи прекалено силно, медицинската диагноза, трябва да ви бъде пръв приоритет.

Всички знаят, че диабетиците имат увеличение на апетита. Един от симптомите на диабета е силен глад. И двата вида диабет тип 1 и тип 2 могат да предизвикат скок в апетита. Първоначално, повишеният апетит не изглежда сериозен проблем. И много пъти този предупредителен знак се среща при хора, които още не са диагностицирани с диабет.

Но недиагностицирания и не лекуван диабет може да доведе до по-сериозни проблеми като хипогликемичен шок и лоша циркулация. Така че, ако диабета присъства в семейната ви анамнеза е добра идея да контролирате апетита си и да му обърнете внимание, ако той се повиши.

Осъзнайте, че рафинираните въглехидрати ще повишат апетита ви. Докато повечето от нас са виновни за това, наслаждавайки се на случайна закуска, яденето на твърде много въглехидрати или храни от заведенията за бързо хранене може да предизвикат или да доведат до повече глад.

Повечето въглехидрати, които консумирате, като бял хляб и пържени картофи ще доведат до повече глюкоза, която ще се генерират в тялото. На свой ред, тялото ви ще произвежда големи количества инсулин, за да управлява тази излишната глюкоза.

За това опитайте се да разберете какво задейства апетита ви. Понякога повишеният апетит не е нещо сериозно, а в други случаи е признак за много коварно заболяване.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати