Полезни ли са семките на динята?

Полезни ли са семките на динята?

Полезни ли са семките на динята?

Най-подходящият плод за горещия летен сезон е безспорно динята. Сладка, вкусна и с високо съдържание на вода, какво друго може да ни трябва. Освен това повечето дами са чували за диетата с диня, чиято успеваемост е друга тема на разговор.

Диня с мастика, диня със сирене или само от сладкия, сочен и вкусен плод – въпрос на вкус, но определено успешно ни помага да преживеем горещите летни месеци.

Изключително полезна за хора от всякаква възраст, динята освен вкусовите си качества, притежава и лечебни свойства.

Неведнъж всеки от нас си е мислел, че в динята има един единствен минус и това са семките. При похапването на диня има два варианта – или да ги изяждате или да ги махате при всяко резенче от сочния плод. Дори да можете да се примирите с тях и да решите да ги похапвате, трябва да сте запознати с това какви свойства имат тези семки и полезни ли са за вашия организъм.

Полезни ли са семките на динята?

Нищо отровно няма в семките на динята – може спокойно да хапвате от тях. Те съдържат много белтъчини, както и мазнини и в различните култури се предлагат и приготвят по различен начин. Освен това са богати на цинк и витамин Е. В някои държави правят масло, което използват за приготвянето на различни видове ястия, в други пък динените семки се консумират подобно на слънчогледовите.

Различни специалисти по здравословно хранене, твърдят дори, че семките са най-ценната част от динята – в семките й се съдържат вещества, които освен за регулирането на храносмилането, помагат за понижаване на кръвното налягане. Можете спокойно да не ги отделяте и ако имате някакви бъбречни проблеми. Има вещества в динените семки, които също могат да ни предпазят от инфаркт.

Консумацията на семките на този плод не предизвиква никакъв дискомфорт в стомаха и не са вредни по никакъв начин за вас. А след похапване на охладена и сладка диня, всеки летен ден ни се струва не горещ, а просто приятен.

Рейтинг

5 4
4 4
3 8
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
десислава
десислава
12.07.2014 23:35
Динята не е плод,а зеленчук от семейство тикви!
1
2
china
china
06.08.2013 21:49
в китай се ядат печени.продават ги като при нас слънчогледовите
4
0
Торбалан
Торбалан
16.07.2013 12:23
За да няма задръстване, дъвчете семките...и внимавайте като акате...!!!
2
0
reny
reny
09.07.2013 14:46
разбира се, че трябва да се дъвчат :)))
1
0
Монти
Монти
23.06.2013 16:20
Много ми е интересно как се усвояват тези полезни вещества в семките, след като моите наблюдения са, че си минават през храносмилателната ни система без да се разграждат въобще. Или може би трябва да ги дъвчем, ама това вече не е много приятно :)
1
0
Гълъб
Гълъб
11.01.2013 11:00
При условие, че няма да попадне в апендикса или да се получи задръстване при хемороиди.
1
2