Изгаряне с олио

Изгаряне с олио

Изгаряне с олио

Изгарянето с олио е едно от най-болезнените неща, които могат да ни се случат в кухнята. Горещата мазнина сякаш прогаря кожата и освен неприятния белег, който може да остане се появява и пареща болка. Ако не намажете проблемното място навреме, може да получите и мехури, което прави заздравяването на засегнатото място още по-трудно.

Тъй като не всеки разполага с крем, за да намаже мястото веднага след като му се случи, можете да прибегнете до народната медицина, на която често пъти се доверяваме и която не веднъж е оказвала благотворно действие върху различни наши болежки и проблеми.

Веднага след като горещата мазнина е попаднала на кожата ви, трябва да реагирате и да намажете участъка с мед. Той ще облекчи парещата болка и няма да даде възможност на мястото да се надуе и да се получат мехури.

Друг вариант, който можете да приложите е да намажете проблемната зона с белтък от яйце или да намажете с кисело мляко. Ако изгарянето не е сериозно или дълбоко, може да посипете участъка със сода за хляб.

Ако пък разполагате с картоф направете следното – настържете го на ренде, след което го завийте в марличка и наложете компреса върху изгорената област. Оставете превръзката няколко часа.

На въпросът колко сериозно е изгарянето, може да бъде определено само от компетентно медицинско лице. Ако имате някакво съмнение, след прилагането на някакъв мехлем за спиране на болката, потърсете лекарска помощ.

Най-ценното при изгарянето с гореща мазнина е да реагирате бързо и навреме. Не бива да миете мястото със студена вода – моментното облекчение, което изпитвате е измамно и ще си причините още по-голям проблем.

Друга важна подробност при подобен вид изгаряния е в случай, че все пак ви се появят мехурчета – в никакъв случай не бива да ги пукате, оставете ги да минат и спаднат по естествен път. Ако ги пукнете ще направите рани, които ще заздравяват много дълго време, а и ще бъдат значително по-болезнени. Освен това рискувате след пукането да позволите мястото да се инфектира и проблемът да стане още по-сериозен.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Shelly Stoyanov
Shelly Stoyanov
09.09.2017 09:16
Това с картофа е много ефикасно. бях на 13-14 години когато си залях ръката с пълен тиган с олио и една съседка
7
1
Кристиян
Кристиян
31.03.2015 19:14
здр-те,аз права и продавам крем,марли за изгорено,незарастващи рани,цири,порязано-телефон за връзка 0892603334
0
1