gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Гликемичен индекс на различните видове меса

Гликемичен индекс на различните видове меса

Гликемичен индекс на различните видове меса

Какво е гликемичен индекс?

Гликемичен индекс, или ГИ, е скала, която изчислява, степенува и определя въглехидратните храни според тяхното въздействие върху покачването на кръвната захар и първоначално е създадена, за да подпомага правилното лечение на диабетиците.

За отправна точка в изчисляването на този индекс служи простата захар- глюкозата. Тя приема най-високата оценка в скалата от 100. Храните, които покачват в ниски стойности кръвната глюкоза имат ГИ до 55; от 55 до 75 са онези в средното ниво на скалата; от 75-100- това са продуктите с най-високо ГИ.

Защо гликемичният индекс е толкова важен?

Тялото функционира оптимално добре, когато кръвната захар се поддържа относително в постоянни граници от скалата ГИ. Ако тя спадне в организма прекалено ниско, тогава ставаме летаргични, потиснати и/или чувството ни за глад се засилва. Когато е твърде висока, мозъкът ни своевременно сигнализира на панкреаса да отделя повече инсулин. Той от своя страна понижава захарта, но главно чрез превръщането на излишните й количества в мазнини.

Също така, по-големият процент на увеличение на кръвната захар, може да предизвика в тялото да се освободи прекомерно инсулин, който да смъкне драстично нейните стойности. Това изпраща обратен сигнал към мозъка, чрез който организмът съобщава, че се нуждае от още захар. Така попадаме в един „омагьосан кръг” на прием на повече и все повече храни с високото й съдържание.

Факти за хранителната стойност на месото

Всеки вид месо- от свинско, телешко, пилешко и птиче до риба и морски дарове, е отличен източник на важния за организма ни протеин. То съдържа и ниско ниво на мазнини, в зависимост от вида си и начина на приготовлението му - дали е премахната кожата от пилешкото, например, или сланината от червените меса.

Гликемичен индекс на различните видове меса

Месото обаче не съдържа изобщо никакви въглехидрати, с изключение на някои преработени продукти или полуфабрикати, които включват употребата на галета. Тя, например, се добавя към пилешките хапки.

Тъй като месото не съдържа въглехидрати, следва, че е невъзможно да съществува и да се измери неговото ГИ. Само въглехидратните храни могат да бъдат изчислени, въз основа на този индекс. Знаейки, че месото е без въглехидрати, можете да бъдете сигурни, че неговото въздействие върху нивото на кръвната захар не е значително, дори да го приготвяме с продукти, съдържащи малко ГИ. Други безвъглехидратни храни са яйца, твърд сирена, както и мазнини, и масла.

Ако следваме диета с нисък ГИ, искаме просто отслабнем или да подобрим здравето си, можем да включим месото без никакво притеснение в дневното си меню.

Месото няма да допринесе за повишаване на нивото на кръвната захар по време на периода след хранене и, всъщност, може да ни помогне да се почувстваме по-бързо сити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати