Да си направим плодов сироп за зимата

Сироп

Сладкият сироп, направен от баба, който с присвити очи от сладостта му се опитваме да отпием без вода направо от шишето, и на който обикновено се наслаждаме през зимните дни- това е една позната и мила сцена, която винаги се припомня с умиление.

Вкусът на свежата, плодова напитка остава незабравим. Някои автори като П. Дойнов се вдъхновяват и включват сиропа в произведенията си: Когато си по-сам от слънцето, ухажващо Европа и целият си светлина, която вижда даже и слепеца, тогава търсиш мрака на черното кафе, полято със сиропа лек – ягодов, ванилен – и събираш всяка сянка във двореца”.

Ето няколко рецепти за изключително благоуханен, свеж и неустоимо сладък сироп от различни плодове.

Ягоди

Сироп от ягоди

3 кг. ягоди се измиват, изцеждат се от излишната вода и в стъклена купа към тях се прибавя 2.5 кг захар. Сместа престоява 1 денонощие. На следващия ден тя се прецежда през сито, а впоследствие и в тензух, и се вари с 1.5 л. вода. Преди да се отстрани от котлона, към вече получения сироп се добавя една ч. л. лимонтозу. След като изстине ягодовият сироп, се излива в стъклени бутилки и се стерилизира 10 мин.

Кайсии

Сироп от кайсии

Избираме 3 кг. узрели кайсии. Почистваме ги и им махаме костилките. Поръсваме ги с 3 кг. захар. Оставаме сместа да престои в подходящ съд за едно денонощие заедно с леко начукани, 100 грамови сурови бадеми и 1 ч. л. лимонтозу. На следващия ден минаваме сместа през сито. Варим така получения сироп до сгъстяване. Когато изстине, го изсипваме в стъклени бутилки и го стерилизираме за 10 минути.

Сироп от дренки

Измиваме 3 кг. дренки, оставяме ги да изсъхнат, а след това ги намачкваме. После ги поставяме за едно денонощие да престоят в затворен съд на хладно. На следващия ден дренките се прецеждат първо през сито, а после и през тензух. Добавяме 1.5 л. вода и 2 кг. захар. Така приготвената смес е готова за варене. Варим я, докато се сгъсти, а към края добавяме 1 ч. л. лимонтозу. Когато изстине, изсипваме сиропа в стъклени бутилки и стерилизираме за 10 минути.

Горски Плодове

Сироп от боровинки, къпини и малини

Избираме по 1 кг. от трите вида плод. Измиваме боровинките, къпините и малини добре, намачкваме ги и ги оставяме да престоят едно денонощие в захлупен съд. На следващия ден плодовете се прецеждат през сито и през тензух за по-фина обработка. Варим сместа заедно с 3 кг. захар и 2 л. вода. Когато сиропът изстине, се налива в подходящи стъклени бутилки и се стерилизира за 10-15 минути.

Вишни

Сироп от вишни

Взимаме 2 кг. вишни. Почистваме ги, измиваме ги и ги намачкваме леко. Заедно с костилките се оставят за едно денонощие да престоят на хладно. На следващия ден се прецеждат през тънко сито, а после и през тензух. Може да налеем малко вода, докато ги прецеждаме. Добавяме 1 л. вода и 1.75 кг. захар. Така получения сироп се вари, докато се сгъсти. Към края добавяме и 1 ч.л. лъжичка лимонтозу. Когато изстине напълно, изсипваме сиропа в стъклени бутилки. Стерилизираме ги за 10 минути.

Ето и една лесна рецепта как да оползотворим останалите ни вишни:

1. Първо, изплакнете вишните и изчакайте да се изсушат. После ги сложете в купа и ги охладете в хладилника. Изберете такива, които имат узрял, наситен цвят и чийто плод е плътен и свеж, но не е и много твърд. Изхвърлете вишните, които са презрели или много набити.

2. Отстранете стъблата и костилките на вишните. Направете един малък процеп с ножа във всеки плод и го разделете на правилни, равни половинки. Поставете ги в купа, после ги измийте и изцедете.

3. Смесете вода и бяла захар- за две чаши вода- една чаша захар, в дълбок тиган или в тенджера. Загрейте сместа на печката на средна температура, докато захарта се разтвори напълно. След това оставете сместа да изстине.

4. Напълнете еднолитров пластмасов контейнер с херметично затваряне с обезкостените вишни. Сиропът трябва да е достатъчен, след като се изсипе към плодовете, да ги покрие. Изсипете го. Оставете около пет сантиметра отстояние между смета и горната част на контейнера.

5. Затворете плътно контейнера. Разклатете го от всички страни няколко пъти, за да се освободят всички въздушни мехурчета вътре в сиропа. Може да сложите етикет какво има в контейнера. Съхранявайте този суров, сладък вишнев сироп с цели вишни в най-студената част на фризера.

6. След като се размрази, може да пасирате сиропа, както и да консумирате само вишните. Може да ги прибавите в различни сладкиши, на които ще придадат невероятен аромат.

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати