Да си съхраним грозде за зимата

Да си съхраним грозде за зимата

Да си съхраним грозде за зимата
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см -
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см -
15.00 лв.
Виж ››

Вкусът на прясното грозде може да се усеща през цялата зима, стига правилно да съхраните гроздето за студените месеци. За тази цел са необходими определени условия, за да не се образува плесен върху зърната.

Плесенясването на гроздето е основна причина за развалянето му при съхраняване. Плесента възниква първо върху повредените зърна. Затова те трябва да бъдат отстранени от чепката.

Съхранява се само добре узрялото грозде, като не се премахва характерния за него тънък восъчен слой, който има защитна функция.

Преди да наредите гроздето, трябва да отстраните всяко изсъхнало, изгнило или недоразвито зрънце. Те се отстраняват с помощта на ножица, за да не изтича сок върху здравите зърна.

Да си съхраним грозде за зимата

По време на обработването на чепката тя трябва да е върху чиста кърпа, за да не се изтрие от зърната восъчният слой. Грозде, което ще се съхранява, трябва да е напълно сухо. Затова влажните места се подсушват с памуче.

Гроздето се съхранява най-добре в помещение, което е сухо, тъмно, без миризми и е проветриво. Температурата в него трябва да е от един до пет градуса. При спадане на температурата помещението трябва да бъде загрято поне до един градус над нулата.

Не се препоръчва съхраняването на грозде в мазе. За да се поддържа въздух без излишна влага в помещението може да се сложи пакет с негасена вар или със сухи дървени въглища – те ще поемат излишната влага.

Гроздето може да се съхранява в щайги, като между редовете грозде се посипват дървени стърготини. Гроздето може да се съхранява и закачено, а също така и върху рафтове, предварително постлани с чиста слама. Чепките не трябва да се докосват помежду си. След един-два месеца гроздето губи от теглото си и става по-сухо.

Можете да съхраните грозде и с помощта на вода, така ще бъде дълго време сочно. За целта трябва да отрежете чепката заедно с част от лозата. Тя се потапя в бутилка, пълна с вода. Чепката трябва да виси във въздуха, за да не се допира до нищо, а във водата се пуска парченце дървен въглен, за да не зеленясва. Частта, която се намира в бутилката, периодично се подрязва, за да се захранва с вода чепката.

На всеки пет дни гроздето се проверява за плесен и поразените зърна се отстраняват. Гроздето, което е станало сухо заради изгубената влага, отново може да бъде свежо, като се потопи за десет секунди в горещ захарен сироп – двеста грама захар на един литър вода, и след това се потопи в студена вода до изстиването на чепката.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати