Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да консервираме люти чушки

Как да консервираме люти чушки

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как да консервираме люти чушки

Лютите чушки са приятно допълнение към ястията. Съществуват различни методи за тяхното консервиране. За консервиране на чорбаджийски чушки са необходими три килограма и половина чушки и сол.

В четири литра вода се добавя сол – около един килограм. Водата се кипва и след това се оставя да се охлади. В това време чушките се измиват и се отрязват дръжките им, а семките се изтърсват. Всяка чушка се пробива на няколко места с дебела игла.

Чушките се натъпкват плътно в чисти сухи буркани. Заливат се с изстиналата солена вода. Затварят се и се оставят за няколко часа. През това време чушките поемат част от водата и трябва да се долее още малко. Затварят се бурканите и се съхраняват на студено.

Малки люти чушлета се консервират, като предварително се измият, махнат се дръжките и семките и самите чушки леко се запържат в олио.

В това време се приготвя доматен сос, като доматите се пасират или настъргват на ситно ренде, а след това се задушават, за да се изпари половината обем. Прецеждат се и на всеки два литра доматен сос се добавят две супени лъжици сол и сто грама захар.

Как да консервираме люти чушки

Чушките се нареждат в буркани, като всеки ред се залива с доматения сос. Бурканите се затварят и се стерилизират двадесет минути.

Друг начин за консервиране на чушки е с използването на много подправки – чесън, естрагон, черен пипер на зърна, листа от вишни, босилек, карамфил, канела, хрян.

За маринатата на всеки литър вода се добавят четири чаени лъжички сол и две супени лъжици захар. Във всеки буркан се добавя по една чаена лъжичка оцет.

Чушките се измиват, натъпкват се в попарени с вряла вода буркани и се добавят подправките. Чушлетата трябва да стигат само до там, където бурканът започва да се стеснява.

Маринатата се приготвя, като водата със захарта и солта се кипне. Чушките се заливат с горещата марината и се покриват. След като изстинат, се добавя оцетът, бурканите се затварят и се обръщат. След няколко часа се преместват на тъмно и сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest