Как да ядем раци и други морски дарове

прибори за ядене на морски дарове

Без да знаят, че раците, омарите и различни видове морски дарове е допустимо да се консумират с ръце, много хора правят мъчителни експерименти да ги ядат с помощта на вилица и нож.

Ако морските дарове са приготвени така, че за консумацията им са необходими специални прибори, те ще ви бъдат поднесени. Това са специални щипки, вилица за омари и нож за раци.

Ако ви сервират раци, трябва да ги хванете с една ръка за главата, а с другата да свиете края на опашката. От това черупката се пропуква и лесно може да се изяде месото от опашката.

При консумацията на стриди не са необходими прибори, ако черупките им предварително са отворени. Ако са поднесени неотворени, те се отварят със специална вилица.

Отворените черупки на стридите се поднасят върху ситно счукан лед. Черупката се слага в лявата ръка, стридата се вади с помощта на малка виличка, топва се в специални сосове и се слага в устата, без да се реже или отхапва по малко.

Много хора обичат да консумират стриди, напръскани с лимонов сок. Допустимо е да поднесете към устата си отворената раковина на стридата и да изсмучете съдържанието й.

как се ядат морски дарове

Ако ви сервират омар с неотчупени щипки, трябва да ги отчупите бавно и постепенно, в противен случай рискувате да се залеете със сока от тях.

Но на повечето места омарите се сервират готови за консумация и ще ви е необходима само специална вилица за омари – с кукичка накрая, която служи за извличане на месото от щипките. С помощта на тази вилица се изгребва и месото от опашката – първо от единия край, после от другия.

Едрите скариди се разрязват с помощта на вилица, като леко се придържа чинията с лявата ръка. В не особено официална обстановка е допустимо да набодете скаридата на вилица и да отхапвате парченца от нея.

След консумацията на морски дарове се поднася купичка с вода, в която да изплакнете пръстите си. След като потопите пръстите си в купичката, трябва да попиете влагата със салфетка.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати