Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на чери домати

Консервиране на чери домати

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
чери домати в консерва

Консервираните чери домати изглеждат много красиво заради своята миниатюрност. Чери доматите се поддават добре на консервация и са много вкусни през зимните месеци.

Маринованите чери домати са пикантно мезе, могат да се добавят и в различни видове ястия и салати. Необходими продукти: 1 килограм чери домати, 10 скилидки чесън, половин връзка копър, половин връзка магданоз, 6 зърна черен пипер, 5 зърна кардамон, 1 карамфил, 1 дафинов лист.

За маринатата с обем два литра: 7 супени лъжици морска сол, 7 супени лъжици захар, 15 мл ябълков оцет, 30 мл винен оцет, 1 индийско орехче, щипка канела.

Всички домати се измиват и се надупчват с клечка за зъби на няколко места. Това се прави, за да не се напукат от маринатата, с която ще се заливат.

Чери доматите се изсипват в голям буркан, който да поеме двата литра марината, отгоре се изсипват подправките, чесънът, копърът и магданозът. Водата за маринатата се кипва. Добавят се солта, захарта, канелата, смачканото индийско орехче и всичко се вари пет минути. Добавят се двата вида оцет.

След като маринатата леко изстине, с нея се заливат чери доматите. Бурканът се затваря и се оставя да престои пет дни на стайна температура. След това се прибира на студено за дълго съхранение.

консерва от сушени домати

За по-бърза употреба се прави друг вид консервиране на чери домати. Необходим ви е трилитров буркан, 2 супени лъжици сол, 4 супени лъжици захар, 1 супена лъжица оцет, 1 чаена лъжичка водка, горчица на връхчето на ножа. Добавете и подправки по ваш вкус.

Сложете чери доматите в буркана и ги залейте с вряла вода. Оставете ги за четири минути, след това излейте водата и залейте наново с вряла вода. След още четири минути излейте и тази вода.

Пригответе марината от два литра вода и гореизброените подправки. Оцетът се добавя, след като свалите маринатата от огъня. Залейте чери доматите с маринатата, затворете с капак и след като изстинат и престоят едно денонощие, можете да ги консумирате. Те се съхраняват дълго време в хладилника.

Виж още как се консервират домати в буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
елена
елена
19.08.2013 18:34
ако някой наистина е отслабнал с витаслим , в което изобщо не вярвам, нека си даде телефона
0
1
уууеее
уууеее
12.08.2015 14:17
тук са коментарите за рецептата
5
0